Belföld

Minden hetedikes lány megkaphatja a HPV-oltást!

2014-08-28 15:56

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE hpv_oltas_sajtotaj_140828ml_1.jpg

Beemelte oltási rendszerébe a méhnyakrák kialakulásáért gyakorta felelős HPV elleni védőoltást a magyar állam. Így iskolai kampányoltás keretében, térítésmentesen, önkéntes jelentkezés alapján minden 7. osztályos leánytanuló megkaphatja a védelmet jelentő injekciókat. Az erről tájékoztató egységcsomagot hamarosan megkapják a szülők az iskolától. Csak az abban található nyilatkozatot kell aláírni és visszaküldeni.

A fentiekről Demeter Ervin kormánymegbízott és Asztalos Ágnes megyei tiszti főorvos beszélt egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

– A megújult közigazgatásnak a következő időszakra kitűzött fő célja a versenyképesség javítása. Ennek pedig több dimenziója van, ezek közé tartozik az egészségügy is. Hiszen, ha javítani tudjuk az emberek egészségi állapotát, ezáltal növelni a munkában, és nem táppénzen töltött időt, az nemcsak önmagában örömteli tény, de közvetlen gazdasági hatása is van – fektette le az elvi alapokat Demeter Ervin.

Az egészségmegőrzés fontos eleme a megelőzés, és ennek rendszere bővül most azzal, hogy önkéntes, térítésmentes oltásként bekerült a védőoltások közé a HPV (humán papillomavírus) elleni vakcina – ugyanis ennek a vírusnak egyes fajtái okozzák a méhnyakrákos megbetegedések 70 százalékát.

hpv_oltas_sajtotaj_140828ml_4.jpgA daganatos betegség kialakulását szeretnék megelőzni, ezért a 12 éves lányok kapják meg az oltást – ezáltal azonban, mivel a lakosság fele védelmet kap, a fiúk megfertőződésének lehetősége is csökken, hangsúlyozta Asztalos Ágnes tiszti főorvos. Hozzátette: mivel méhnyakrákot nemcsak HPV okozhat, a háromévenkénti szűrés ezután is fontos marad.

Az oltás rendszere egyszerű: a HPV-ről, a fertőzés veszélyeiről és az oltóanyagról tájékoztató egységcsomagot hamarosan megkapják a szülők az iskolától. Az abban található szülői nyilatkozatot kell aláírni és visszaküldeni, ez alapján kapják meg a hetedikes lányok a kétfázisú oltást októberben, illetve áprilisban.

A vírusról, az oltásról az iskolaorvosnál, illetve a védőnőnél lehet tájékoztatást kérni, de sok információ megtalálható a www.antsz.hu/hpv és a www.egeszseg.hu oldalon is.

Az oltást mintegy 15 éve fejlesztették ki, a rendelkezésre álló adatok alapján 8 évig garantáltan védelmet nyújt. Asztalos Ágnes hangsúlyozta, az idő teltével valószínűleg nő majd a garantált védelmi idő is, ahogy a hepatitis-oltás esetében is kiderült, hogy nem kell újraoltani.

hpv_oltas_sajtotaj_140828ml_11.jpg

Az embereknek 90 százaléka átesik HPV-fertőzésen, ám mivel sokféle típusa létezik a vírusnak, sokan észrevétlenül átvészelik. Azonban legalább 13 típusa, a szervezetben megtelepedve, méhnyakrákot okozhat. Az oltás hatására azonban az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot, kivédve a fertőzést. A HPV elleni védőoltás tehát képes megelőzni a fertőzést a vírus azon két típusa esetében, amely a méhnyakrákok mintegy 70 százalékát okozza.

A többi korosztály továbbra is hozzájuthat az oltáshoz a patikákban, illetve nem zárható ki, hogy a korábbi HPV-oltókampányokat támogató civil szervezetek, illetve önkormányzatok továbbra is segítik más korosztályok oltását is – a hivatalos rendszerbe azonban a 12 korosztály oltását emelte be az állam.

Cs. M.
Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!