Kultúra

Avasi Gyöngyöző kicsiknek és nagyoknak

2014-08-27 14:31

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE avasi_cellarium_140827ml_19.jpg

Zenei csemegékkel, kellemes ételekkel, színes programokkal és természetesen kivételesen ízletes italokkal várja csütörtöktől a miskolciakat az Avasi Gyöngyöző. A programokról a helyszínen, az Avasi Cellarium Pálinka és Borházban tájékoztattak a szervezők, szerdán.

Gyöngyöző bor, pezsgő, jazz, gasztronómiai különlegességek és természetesen még számos program kicsiknek és nagyoknak – röviden ezt kínálja az Avasi Gyöngyöző csütörtöktől szombatig, az Avasi Cellarium Pálinka és Borházban.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón a program szervezője, Némedi Varga Zoltán elmondta, az Avasi Gyöngyöző kicsit folytatása a Fröccsfesztiválnak.

– A gyöngyöző borok egyre népszerűbbek Magyarországon. Olaszországban például a mindennapok italának számít, de több mediterrán országban kedvelik, emellett a magyar borászok is egyre több gyöngyöző bort készítenek. Mindezek után úgy gondoltuk, hogy népszerűsítjük a gyöngyöző bor és pezsgőkultúrát – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a pezsgő ugyan hazánkban az ünnep italának számít, de egy-egy kellemes nap lezárásához is tökéletesen alkalmas ital. A gyöngyözőn 10 magyar borászat borai és pezsgői közül ízlelhetnek az érdeklődők, de alkoholmentes pezsgők is lesznek, s 10 féle kézműves szörp is oltja majd a szomjat.

avasi_cellarium_140827ml_01.jpg

A kedvelt nedűk mellett a gasztronómia más ágai is helyt kapnak a programon. Lesz például faszénen sült csirkemell, grillezett geleji gomolya, friss salátával, házi bagettben, kézműves málnás, kókuszos, kakaós és mogyorós trüffel golyók.

Az ízek mennyországában az érzékelés még teljesebbé válik majd, köszönhetően a latin gitárestnek, vagy éppen a JazzInside formációnak – a kellemes muzsikát ugyanis ők szolgáltatják majd.

avasi_cellarium_140827ml_08.jpg

Mindezek mellett lesz borászati és pálinka kiállítás, amelyben eligazodni szakavatott tárlatvezető segít majd, s persze a kreativitás, a versenyszellem sem marad el – a gyerekek gyöngyből karkötőt készíthetnek, a vállalkozó kedvűek pedig szőlőtaposásban mérhetik össze gyorsaságukat, s a véralkohol-szint is folyamatosan ellenőrizhető lesz.

Nyári meleg napokon a két sláger alkoholos ital a sör és fröccs mellett egyre nagyobb teret hódít a gyöngyöző- és habzóbor. A laikus fogyasztó minden szénsavas bort pezsgőnek titulál, pedig alapvető különbség van köztük. Az erjedés folyamán a szőlő cukortartalma átalakul alkohollá és szén-dioxiddá és ha az utóbbit nem engedjük elillanni készen is van a pezsgő.

K. J.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-05-16 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!