Belföld

A NAV és állatvédő szervezetek segítik egymás munkáját

2014-08-27 09:04

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Az állatok csempészése és illegális szaporítása elleni fellépésben segíti egymást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és az Országos Állatvédőrség Alapítvány, illetve a Cerberos Állatvédő Egyesület. A megállapodásban, amelyet a NAV írt alá a két civil szervezettel, szerepel az állatviadalok megakadályozása is.

Aszalós Andrea, a NAV sajtóreferense az MTI megkeresésére azt mondta: az állatvédelemmel kapcsolatban a NAV hatásköre például csempészési ügyekre, a vadon élő állatok és növények nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény hatálya alá tartozó, védett fajok engedély nélküli szállítására, vagy azokkal a szaporítókkal szembeni fellépésre terjed ki, akik számla és szerződés nélkül, gyakran sok állatot adnak el külföldre, összezsúfolva.
    
Amint ilyen vagy hasonló esetekkel találkoznak, a hivatal munkatársai értesíthetik az állatvédő szervezeteket, amelyek hasonló helyzetben NAV-os kapcsolattartókhoz fordulhatnak, így gyorsabban indulhat vizsgálat ezekben az ügyekben.
    
Schreiter Katalin, az Országos Állatvédőrség Alapítvány munkatársa az MTI érdeklődésére azt mondta: a NAV-val kötött megállapodás része a szervezetek közötti segítségnyújtás, valamint állatvédelmi oktatás és a szakmai véleményezés is.
    
A szaporítókkal szembeni fellépés azért különösen fontos - mondta -, mert mind a tenyészállatok, mind az utódok tartási körülményei elkeserítőek, nem kapnak megfelelő táplálékot, orvosi ellátást, a legtöbb esetben oltásokat sem, nincs törzskönyvük, származási lapjuk. Sokszor előfordult - tette hozzá -, hogy a szaporítótól vásárolt kiskutya beteg volt, és a megvásárlást követően néhány esetben órákon belül elpusztult.
    
Példaként említette, hogy ha a NAV munkatársai külföldre csempészni szándékozott állatokat találnak, értesíthetik az állatvédőket, akik ismerik az élőállat-szállítás jogszabályait, az oltási könyveket, és az állatok elhelyezésében is tudnak segíteni.
    
A NAV, az Országos Állatvédőrség Alapítvány, valamint a Cerberos Állatvédő Egyesület augusztus 4-én írt alá együttműködési megállapodást, ennek célja, hogy "az állatvédelemmel ellentétes és anyagi haszonszerzéssel összefüggő szabálysértéseket és bűncselekményeket" - a felsoroltak mellett állatviadalok szervezését - állami és állatvédelmi oldalról egyaránt visszaszorítsák Magyarországon - írta az alapítvány az MTI-hez eljuttatott közleményében.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-19 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!