Belföld

Keményen bírságolt az MNB

2014-08-26 19:04

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) befejezte a teljes hitelintézeti szektort érintő díjemelési vizsgálatsorozatát, ennek során összesen 1,86 milliárd forint bírságot szabott ki és 142 intézménnyel szemben hozott intézkedést. A pénzintézetek több ezer fogyasztó számára térítették, illetve térítik vissza a jogszerűtlenül megfizettetett díjat, költséget - közölte a jegybank kedden a honlapján.

Az MNB azt vizsgálta, hogy az intézmények 2012. január 1-je és 2014. május 23-a között a jogszabályokkal összhangban módosították-e egyoldalúan a bankszámlák, bankkártyák díjait, jutalékait vagy költségeit.

A vizsgálatok négy szakaszban folytak, az utolsó, most lezárult körben 39 pénzügyi szervezetnél folytatott le fogyasztóvédelmi vizsgálatot a jegybank. A közlemény szerint 35 esetben kötelezést tartalmazó intézkedéseket írt elő az intézmények számára, és ebből 33 esetben fogyasztóvédelmi bírság kiszabását is indokoltnak tartotta, összesen 216,5 millió forint értékben.

Az utolsó körben főleg takarékszövetkezeteket vizsgált a jegybank. Közülük a legnagyobb, 19,75 millió forintos bírságot a Rónasági Takarékszövetkezet kapta. A Rétköz Takarékszövetkezetnek 17,25 millió, az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt.-nek 15 millió, a Pátria Takarékszövetkezetnek 14,25 millió, a Sajóvölgye Takarékszövetkezetnek 13,5 millió, az Újszász és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezetnek 12,25 millió, a Zirci Takarékszövetkezetnek 10,5 millió forint bírságot kell megfizetnie. Tizenegy takarékszövetkezetet 5 és 10 millió forint közötti bírság megfizetésére kötelezett a jegybank, a többieknek 1,5 és 5 millió forint közötti összegeket kell fizetniük.

Az MNB közleménye emlékeztet, hogy a vizsgálatok korábbi szakaszaiban, 2014 márciusában 35 pénzügyi szervezetre összesen közel 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki, ezt követően július elején 10 pénzügyi szervezet kapott 71,75 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot, július végén pedig 58 intézményre 386,5 millió forint bírságot rótt a jegybank. 

Az MNB a jövőben is folyamatosan figyelemmel kíséri a költségek, díjak változásait és vizsgálni fogja azok jogszerűségét.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!