Kultúra

Vándortárlat és zenei ritkaságok a kamarazenei nyáron

2014-08-25 19:10

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kamarenei_nyar_140825_ja_5.jpg

Egressy-vándortárlattal és zenei ritkaságokkal kezdődött a kamarazenei nyár Miskolcon. Hétfőn, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban rendezték meg a nyitó zenei kalandozást, mely élőzenével és igazi ritkaságokkal illusztrált előadásokkal is várta a nagyérdeműt.

„Ragyognak tettei Arany gyümölcs gyanánt” címmel rendezték meg a Miskolci Kamarazenei Nyarat megnyitó zenei kalandozást hétfőn, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban. A nagy múltra visszatekintő kamarazenei nyár idén a verbunkost és a 200 évvel ezelőtt született Egressy Bénit helyezi fókuszba.

kamarenei_nyar_140825_ja_2.jpg
Megannyi nap, megannyi igazi ritkaság, olyan zenei csemegék, melyek méltók az emlékezéshez, Miskolchoz, s a kamarazenei nyár hangversenysorozatához.

Az első kalandozásra a könyvtárban került sor a hét elején. Élőzenével és zenei ritkaságokkal illusztrált előadásokat láthattak, és hallhattak az érdeklődők az Egressy- és Lavotta-évfordulók jegyében, emellett bemutatták az Egressy-vándorkiállítást is.

kamarenei_nyar_140825_ja_1.jpg
Kiss Gábor alpolgármester elmondta, több éves hagyomány már Miskolcon a kamarazenei nyár, amely tökéletesen illeszkedik a városi kulturális programok közé.

– Érdekes nyárzáró színfoltja a miskolci kulturális életnek a Miskolci Kamarazenei Nyár. A városban egész évben vannak kulturális programok, minden műfajban, minden közönségréteg megtalálhatja a neki leginkább tetszőt – tette hozzá.

A programot Szabó Márta és Dombóvári János zenei különlegessége nyitotta, majd a Lavotta-kutató Dombóvári János tartott előadást. A verbunkos történelmi háttere is szóba került épp úgy, ahogyan a muzsika jelentősége, hiszen mint elhangzott, „egy nép talált magára a muzsikában.”

kamarenei_nyar_140825_ja_6.jpg
Sziklavári Károly zenetörténész Egressyről tartott előadást, majd megnyitotta a különleges vándor-kamaratárlatot, amelyet remélhetőleg a közeljövőben iskolákban, s más könyvtárakban is láthatnak az érdeklődők.

A zenei ritkaságok között felcsendültek olyan Egressy-remekek, mint az Ablak alatt, a Mi füstöl ott a síkon a távolba, a Ne menj rózsám a tarlóra, Népdalok, a Csajkadal, Petőfi versére az Ereszkedik le a felhő. hallhatta emellett a közönség a Hozzá című szerzemény a Figaro lánya című francia színműből, vagy éppen a Románcot Az ördög naplója című francia színműből és elhangzott a Kocsmárosné, eszem adta bort ide című mű a Két Sobriból.

minap.hu
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-15 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!