Belföld

Befejeződött a Hernád vizes élőhelyeinek és vízfolyásainak felmérése

2014-08-25 16:14

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Befejeződött a Hernád folyó Szlovákia és Magyarország területére eső vízgyűjtőjén található vizes élőhelyeinek és vízfolyásainak természetvédelmi célú felmérése, mely az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) irányításával, a ©tátna Ochrana Prírody Slovenskej Republiky munkatársaival együttműködésben valósult meg – így megtörtént a szakmai szempontból egységet képező régió országhatárral megosztott két oldalát érintő természetvédelmi tevékenységek összehangolása is.


A projekt 505 958 EUR európai uniós támogatással, a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg.

A Tisza vízgyűjtőjéhez tartozó Hernád vízgyűjtő területének 80 százaléka – majdnem 4.500 négyzetkilométer – Szlovákia része, míg Magyarországot alig több mint 1.000 négyzetkilométeres területen érinti. A határ két oldalán elterülő védett (és Natura 2000) természeti területek gazdag biodiverzitásának fenntartása – jellegéből adódóan – csak a két érintett ország nemzeti parkjainak együttműködésével, összehangolt munkájával lehetséges.

A projektterület természeti értékeinek védelme érdekében megvalósult a Hernád és jelentősebb mellékvízfolyásainak jó ökológiai állapotát potenciálisan befolyásoló tényezők, célirányos, Víz Keretirányelv előírásai alapján történő vizsgálata. A Hernádot és jelentősebb mellékvízfolyásait veszélyeztető antropogén eredetű hatásokat felmérték és javaslattétel is született az országok által vállalt VKI elvárásoknak megfelelően. A közösségi jelentőségű (Natura 2000), valamint invazívan terjedő vízi fajok előfordulására és állománynagyságára vonatkozó adatokat összegyűjtötték, a közösségi jelentőségű vizes élőhelyek botanikai felmérését szintén elvégezték.

A projekt során az érintett országok ökológiai állapotminősítési rendszereit összehangolták, a nemzeti parkok természetvédelmi szakembereit pedig tovább képezték – ezzel összhangban tananyagfejlesztésre is sor került. A vizes élőhelyek állapotának nyomon követését lehetővé tevő eszközbeszerzés is történt.

A fejlesztés eredményeként elkészült egy olyan kiadvány, mely a nagyközönség számára is közérthető módon foglalja össze a kutatási tevékenységeket, azok eredményeit – és főként azok jelentőségét.

A pályázati program részleteit sajtónyilvános projektztáró rendezvény keretében, augusztus 27-én 10.00 órakor mutatják be.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságról és a fejlesztési programról bővebb információ az igazgatóság honlapján található.

minap.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!