Helyi hírek

Új vezetőkkel indul az új évad

2014-08-25 14:28

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE szimfonikusok_tarsulati_ules_140825_ja.jpg

Évadnyitó társulati üléssel kezdte a hetet a Miskolci Szimfonikus Zenekar. A nyári pihenésről visszatérve alapvető változásokon esett át az együttes. A társulati ülésen a két új vezető, Szászné Pónuzs Krisztina ügyvezető és Gál Tamás művészeti vezető szólt a zenészekhez. Mindketten beszéltek a következő időszakot érintő változásokról, de szóba kerül a vezetői koncepció mellett a szimfonikusok előtt álló út is.

Hétfőn tartotta évadnyitó társulati ülését a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Az együttes székhelyén elsőként Szászné Pónuzs Krisztina vezető köszöntötte a nyári szabadságról visszatérő zenészeket. Köszönetet mondott nekik, hogy a szimpátiaszavazáson bizalmat szavaztak neki.

A hivatalosan október 1-től a szimfonikusok élére álló Szászné Pónuzs Krisztina elmondta, elkötelezett a zenekar mellett, s célja, hogy jó hangulatban, magas színvonalon tudjanak muzsikálni a zenészek.

– A siker a közös munkán múlik – jelentette ki, majd a bérletekről szólva elmondta, a Gyöngy és Népszerű Bérlet már kapható, s október 1-től a Mesterbérletet is árusítani kezdik.

szimfonikusok_tarsulati_ules_140825_ja_7.jpg
Több vidéki koncert is lesz. Az első, ózdi fellépés már szeptember végén elérkezik, de elbűvöli játékával az együttes a debreceni és egri közönséget is, emellett a fővárosi Zeneakadémián is koncertet adnak ebben az évadban.

– Új koncertsorozatok is lesznek, de a közönség által kedvelteket is megtartjuk. A Játsszunk zenét a szimfonikusokkal! sorozat folytatódik, de egy új hangverseny sorozatunkkal a várandós anyákat, míg egy másikkal az egészen kisgyermekes családokat várjuk majd. A fiatalok megszólításának is az eddigiektől eltérő módját választjuk. Az ifjúsági hangversenyek mellett egy olyan sorozat is indul, amelyben középiskolásokkal lépünk a színpadra. Koncertezünk például a Fazekas Gyermekkórussal, a Fráter-kórussal, a Fényi Gyula jezsuita gimnázium kórusával. A közönség felé is nyitottabbak leszünk. Lesznek nyilvános próbák, közönségtalálkozók. Jobban meg kell ismernünk a közönségünk igényeit – hangsúlyozta Szászné Pónuzs Krisztina.

A következő évad programját tekintve szó esett a szólistákról is. Érkezik az évadban többek között a világhírű hegedűs, Tamsin Waley-Cohen, vagy éppen Banda Ádám és Szabó Balázs orgonista. Vendégkarmesterekből is szép számmal kínál a következő koncertévad. Vezényli majd a miskolci zenekart Oliver von Dohnányi, Kovács János, Mika Eichenholz, Medveczky Ádám, Török Géza, Izaki Masahiro, Héja Domonkos, Vásáry Tamás.

szimfonikusok_tarsulati_ules_140825_ja_11.jpg
Természetesen a vendégkarmesterek mellett a zenekar új karmestere, művészeti vezetője, Gál Tamás is dirigál majd a zenekarnak, aki az évadnyitó társulati ülésen elmondott köszöntőjét személyes emlékei felidézésével kezdte. Azzal, hogy 1985-ben már járt itt. Akkor, amikor diplomamunkájára készült, melyben a Miskolci Szimfonikus Zenekar segítette.

– Aztán Pécsre kerültem, három évig voltam ott, azután pedig a MÁV Szimfonikusoknál töltöttem húsz évet. Zenekarvezetőként könnyű elmenni abba az irányba, hogy a karmester a saját karrierjét egyengeti a zenekarral. Számomra a legfontosabb, hogy a zenekarnak jó legyen. Ezt bizonyítja a számos vendégkarmester is. A megfelelő egyensúlyt kell megtalálni, nem akarom teljesen kisajátítani a zenekart – mondta Gál Tamás, aki a MÁV Szimfonikusoknál töltött évtizedek után szabadúszó karmester volt – egészen addig, míg a miskolci felkérés el nem érte.

szimfonikusok_tarsulati_ules_140825_ja_3.jpg
Elmondta, nagyon örült a felkérésnek, hiszen mint fogalmazott: „a hazai szakma reakciójából kiderült, a Miskolci Szimfonikus Zenekar a szakmában az egyik legkedveltebb társulat.”

– Hiszek abban, hogy az idő sok mindent megváltoztat. Vannak kérdések, amelyek már nem merülnek fel, s remélem, ez az idő a társulaton belül is elérkezik majd. Büszke vagyok rá, hogy ennél az együttesnél lehetek művészeti vezető. Érzem a felelősséget, a nyomást, de boldog vagyok, és tudom, hogy megtaláljuk a közös hangot – fejtette ki érzéseit, majd a munkarendet érintő elképzeléseiről szólt.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar augusztus 30-án a diósgyőri vár átadásakor zenél újra együtt az új évadban, majd szeptember elején az Aperitif koncertek, végén pedig az ifjúsági koncert várják az érdeklődőket.

minap.hu
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-03-25 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!