Külföld

Abbász „diplomáciai meglepetést” tervez

2014-08-25 12:21

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Mahmúd Abbász palesztin elnök „diplomáciai meglepetést” tervez, amely határidőt szabna Izraelnek a ciszjordániai kivonuláshoz – közölte hétfőn az izraeli média.

Abbász a ENSZ Biztonsági Tanácsához akar fordulni azzal a kéréssel, hogy a testület határozatban döntsön Izrael 1967 előtti tűzszüneti vonalakhoz történő ciszjordániai kivonulásának végső időpontjáról.

Ha a várható amerikai vétó miatt nem sikerülne elérnie ezen a fórumon az izraeli visszavonulás határidejének meghatározását, akkor a Palesztin Hatóság a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) folyamodik majd, hogy Izraelt ítéljék el háborús bűnökért.

A palesztin elnök a Balad nevű egyiptomi tévének adott interjúban fedte fel, hogy diplomáciai terveket szőtt az Izraellel és a palesztin állam megteremtésével kapcsolatban, amelyek a gázai konfliktus vége után a hosszú távú rendezést szolgálnák, s hozzátette, hogy „Amerikában nem lesznek elégedettek” elképzeléseivel.

Abbász megcsömörlött az Izraellel két évtizede folytatott, hiábavaló béketárgyalásoktól – állítja hétfői cikkében az Iszráel Hajom (Izrael ma) című kormány közeli lap, és ezért újfajta diplomáciai lépésekkel szeretné elérni az izraeli megszállás végét.

A palesztin elnök kedden kívánja vázolni terveit a rámalláhi vezetőknek, majd arra készül, hogy azt bemutassa az arab világ, az Egyesült Államok és az európai országok vezetőinek is – állítja a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a Ynet.

„Ez egy formabontó megoldás, de nem fogok háborút indítani Izrael ellen. Ez egy politikai és diplomáciai megoldás” – jellemezte terveit Abbász elnök az egyiptomi tévé hétvégi műsorában. A részleteket az ENSZ-ben megtartandó beszédében fogja ismertetni a jövő hónapban, kifejtve, hogy a palesztinok azonnali függetlenséget követelnek. „Másképp örökre elveszik ez a lehetőség” – vélekedett.

Izrael az 1967-es „hatnapos háborúban” foglalta el Ciszjordániát, Kelet-Jeruzsálemet és a Gázai övezetet, de Gázából 2005 nyarán kivonult, felszámolva a Földközi-tenger mentén húzódó övezet zsidó telepeit. A jeruzsálemi vezetés Ciszjordániában nem kíván visszatérni az 1967 előtti vonalakhoz, és amerikai segítséggel várhatóan sikerül megakadályoznia egy ezt követelő BT-határozatot, Washington ugyanis a múltban rendre megvétózta a BT Izrael számára kedvezőtlen döntéseinek elfogadását.

Jeruzsálem hevesen ellenzi, hogy a palesztinok az ENSZ-ben a nemzetközi diplomácia révén és ne közvetlen tárgyalásokkal érjék el állami függetlenségüket. Cipi Livni igazságügy-miniszter Abbász tervéről kijelentette a Walla nevű hírportálnak, hogy „nem jön palesztin állam az ENSZ szervezeteitől”. Úgy fogalmazott, „a palesztin nemzet a tárgyalóteremben szerezheti meg államiságát.”

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-07-14 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!