Belföld

Az üzleti várakozások javultak, a fogyasztóiak csökkentek

2014-08-25 08:21

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A júliusi mélyponthoz képest az üzleti várakozások augusztusban minimálisan javultak, a fogyasztói bizalmi index viszont tovább csökkent – derül ki GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérésből, amelyet az Európai Unió támogatásával végzett.

Az ellentétes folyamatok eredményeként a GKI-Erste konjunktúraindex alig változott, mínusz 3,9 pontról mindössze mínusz 4,1 pontra süllyedt. Az üzleti bizalmi index 1,4 pontról 2,2 pontra emelkedett, a fogyasztói bizalmi index mínusz 18,9 pontról mínusz 21,9 pontra esett.

Az üzleti szférán belül augusztusban a kereskedelemi cégek várakozásai határozottan, az ipariaké hibahatáron belül javultak, míg az építőipar és a szolgáltatások területén nem következett be érdemi változás.

Az ipari bizalmi index a május óta tartó csökkenés után kissé emelkedett. A rendelésállományok megítélései és a termelési várakozások egyaránt javultak, míg a készletállomány értékelése stagnált. Az építőipari bizalmi index értéke augusztusban hibahatáron belül csökkent, csak kicsit maradt el az előző havi, tizenkét éves csúcsot jelentő szinttől. Az előző háromhavi termelés megítélése ugyan számottevően romlott, de a rendelésállományé enyhén javult.

A kereskedelemben az eladási pozíció megítélése emelkedő készletszint mellett javult, míg a rendelések várható alakulásában erőteljes pozitív változást mutatott. A szolgáltatói bizalmi index augusztusban lényegében nem változott. Az elmúlt időszak üzletmenetéről alkotott vélemény alig változott, míg a következő negyedévben várható forgalomnak a megítélése kissé romlott.

A foglalkoztatási szándék – az építőipar kivételével – minden ágazatban javult. A létszám bővítését tervezők aránya minden ágazatban meghaladta a leépítésre számítókét. A legtöbb ágazatban szinte azonos az áremelésre és árcsökkentésre törekvők aránya és augusztusban mindegyik ágazatban csökkent az inflációs várakozás.

A lakosság a saját pénzügyi helyzetét és várható megtakarítási képességét valamivel rosszabbnak tartotta, mint júliusban, emellett szintén erősödött a munkanélküliségtől való félelem.

A magyar gazdaság kilátásairól alkotott vélemény a lakosság körében és mind a négy ágazatban számottevően romlott, továbbá az üzleti szférában sem különbözik már jelentősen az optimisták és a pesszimisták aránya.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-19 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!