Külföld

Különdíjas Hajdú Eszter filmje Szarajevóban

2014-08-24 16:12

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A romák elleni sorozatgyilkosságot tárgyaló pert megörökítő Ítélet Magyarországon az emberi jogi díjat is megkapta a filmfesztiválon, ahol 60 országból minden eddiginél több, csaknem 250 alkotást láthatott a közönség.

A zsűri különdíját kapta Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című dokumentumfilmje a 20. Szarajevói Filmfesztiválon (SFF), amelynek fődíját Erol Mintas török rendező munkája nyerte. A Bosznia-Hercegovina fővárosában megrendezett filmes seregszemle a Szarajevó Szíve-díjak kiosztásával és Woody Allen Káprázatos holdvilág című legújabb produkciójának vetítésével zárult szombaton.

A 16 ezer euróval járó fődíjat a Klama dayika min (Anyám dala) című török alkotásnak ítélte oda a Tarr Béla vezette nemzetközi zsűri. Hajdú Eszter dokumentumfilmjét, amely a romák elleni sorozatgyilkosságot tárgyaló pert örökítette meg, a dokumentumfilmes zsűri különdíjával jutalmazta. A produkció a fesztivál emberi jogi díját is megkapta - ismertette a SFF honlapja. A dokumentumfilmes mezőny legjobb alkotásának járó Szarajevó Szíve-díjat a horvát Tiha K. Gudac Goli című munkája nyerte el.

A díjazottak között szerepelt még Mari Kitia, aki a Patardzlebi (Menyasszonyok) című francia–grúz filmben nyújtott alakításáért vehette át a legjobb színésznőnek szánt elismerést. Feyyaz Duman, a fődíjas alkotás főszereplője pedig a legjobb színész Szarajevó Szíve-díját kapta meg. A rövidfilmes mezőnyből horvát Una Gunjak Kokoska (A csirkék) című produkciója lett a győztes. Szőcs Petra A kivégzés című román-magyar kisjátékfilmjét a kategória zsűrije külön elismerésben részesítette.

Hatvan országból minden eddiginél több, csaknem 250 alkotást láthatott a 20. Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál közönsége. A seregszemlén kilenc magyar filmet vetítettek, köztük a versenyprogramban Császi Ádám Viharsarok című művét.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-07-14 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!