Kultúra

Minden hónapban örökbe fogadják Shakespeare-t Miskolcon

2014-08-23 22:25

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE shakespeare_kiallitas_140823_vcs_27.jpg

A Shakespeare-év részeként kilenc drámát fogadtak örökbe miskolci képzőművészek és különböző általános és középiskolák. Minden hónapban az „örökbefogadók” kiállításaival, előadásaival találkozhatnak a nézők, így új, izgalmas hangok, összművészet jelenik meg az egész színházban.

A 2014/2015-ös évadban Shakespeare-évet ünneplik a Miskolci Nemzeti Színházban, mellyel a nagy angol drámaíró előtt tisztelegnek. Minden hónapban egy másik örök Shakespeare-klasszikust járnak körül, és keresik Shakespeare helyét Miskolc város életében. Idei Shakespeare-bemutató a IV. Henrik lesz októberben, de meghívott előadásokkal, felolvasószínházzal, rádióspotokkal egész évadban Shakespeare művészetét hirdetik Miskolcon.
A miskolci képzőművészek havonta megújuló kiállítása lesz a Shakespeare-év egyik központi eseménye. A kiállításnak az első emeleti nézőtéri foyer „fehér terme” ad otthon, ahol Shakespeare művei ihlette festmények, szobrok, sőt installációk várják majd az érdeklődőket.

shakespeare_kiallitas_140823_vcs_29.jpg

Az előző évadokban népszerű diákszínjátszó-versenyek és időszakos kiállítások után idén is lehetőséget adnak a fiataloknak arra, hogy kreativitásukkal, ötleteikkel megtöltsék a színház tereit. Képeikkel elmesélik az adott hónap darabjának történetét, illetve rövid színházi előadással, esetleg performansszal tisztelegnek a Mester előtt.
A 2014/2015-ös évadban Bácskai Juli pszichoszínházában is téma lesz Shakespeare – minden hónapban az adott dráma központi, emberi problémáját dolgozzák majd fel színészeink a közönség segítségével.
Idén Fandl Ferenc sokéves múltra visszatekintő Egy óra versek közt című sorozatában Radnóti Miklós és Shakespeare költészete között keresi majd a kapcsolatot. Zűrzavaros korban alkottak, és nagyszabású remekműveket hagytak hátra. A színház művészeinek tolmácsolásában Shakespeare szonettjei is megszólalhatnak, Szabó Lőrinc gyönyörű fordításában.

shakespeare_kiallitas_140823_vcs_12.jpg

Minden hónap 23-áján – esetleg néhány nappal korábban vagy később – Shakespeare-napot tartanak a színházban! A havi Shakespeare-napokon előbb az irodalmi, színházi csapatok előadásaikkal lezárják az előző hónapot, majd különleges performansszal egybekötve megnyitják a miskolci művészek és képzőművészettel jelentkező diákok kiállításait. Hónapról hónapra így fordul egyet a világ, és így jutunk el kilenc hónap alatt A makrancos hölgytől egészen a Szentivánéji álomig! És hogy miért olyan pont 23-án? Shakespeare 1564. április 23-án született és pontosan 52 évvel később, 1616. április 23-án halt meg. Mondhatni egy napon született és halt meg!

shakespeare_kiallitas_140823_vcs_04.jpg

Az első örökbefogadással kapcsolatos kiállítás szombaton nyílt meg ünnepélyes keretek között, három miskolci képzőművész alkotásai tekinthetők meg szeptember 22-ig a Fehér Teremben. A kiállítók: Láng Eszter, Pataki János és Urbán Tibor. A résztvevő iskolák a képzőművészetben a Kaffka Margit Általános Iskola, míg az irodalom, színház vonalán, a Lévay József Református Gimnázium. Az iskolák azonban most a tanévkezdés miatt kicsit később mutatják be munkájukat, de szeptembertől egyszerre lépnek közönség elé a felnőttekkel. Az első örökbefogadott darab pedig nem más, mint a Makrancos hölgy. Katalint, a makrancos hölgyet apja férjhez akarja adni, bármi áron. És nincs könnyű dolga: Katalin erős, önálló nő, aki mindenben a hibát keresi, haragtartó és csak a saját igazában hisz. Aki meg szeretné zabolázni ezt a szépséget, annak nagyon fel kell kötnie a nadrágját. Makrancos Kata, avagy Makacs Kata története sokáig egyszerű vígjáték volt egy makrancos nőszemély „betöréséről”, ma viszont másról is szól: egy párkapcsolatért kinek mit kell feláldoznia? És szükségszerű-e, hogy a férj viselje a nadrágot odahaza?

shakespeare_kiallitas_140823_vcs_15.jpg

A kiállítás megnyitása előtt Kiss Csaba, a teátrum igazgatója arról beszélt, kíváncsiak rá, milyen folyamatok indulnak be a darabok hatására. Óriási áttekintést adnak Shakespeare munkásságáról, ennek eredményeként talán többen vesznek le a polcról egy-egy könyvét és olvassák el. Ihletődési folyamatok indulnak meg, kinek mi jut eszébe az adott műről, az alkotás elkezd gondolkodni és vezet a világban, mondta a direktor. Hozzátette, nagyon meg van illetődve és hatódva, hogy ilyen nagyszerű képzőművészekkel dolgozhat együtt.

A három művész szólt arról, hogy nem véletlenül dolgoztak együtt ezen a kiállításon. Urbán Tibor megjegyezte, volt mondanivalójuk együtt és külön-külön is. Láng Eszter szerint barátságon kívül a lelki kötődés is összeköti őket, értik, amit a másik csinál, a különbségek ellenére is van átjárás a munkáik között. Pataki János egyenesen szerelemről beszélt, amely vezeti és megjelenik a munkájában most. Mindenkinek szerepe van, a színház bekapcsolja a különböző művészeteket és korosztályokat.

shakespeare_kiallitas_140823_vcs_21.jpg

A színház művészeinek bohókás, zenés előadásából a kiállítás megnyitójára gyülekezők abba is betekintést nyerhettek, hogy milyen is egy makrancos hölgy, illetve azonnal három. A tárlatot Kákóczki András, a Miskolci Galéria vezetője ajánlotta a közönség figyelmébe. Mint mondta ez a mű szól a férfi és a nő egymásra találásáról és az egymás iránti tiszteletről is. A világ befogadta Shakespeare-t, ő pedig befogadta a világot, tette hozzá, mielőtt hivatalosan is megnyitotta volna a kiállítást.

minap.hu
Fotó: Végh Cs.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-05-16 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!