Gazdaság

Javuló autó eladási adatok

2014-08-23 11:37

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Egyre több új autót adnak el az országban, de a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete szerint a piac még mindig nem olyan jó, mint a válság előtt. Új autót leginkább a vállalkozások vásárolnak, a magánszemélyek az olcsóbb, használt autókat keresik.

Az egyik 2005 óta működő miskolci autókereskedésben azt mondják: 2011-től felére csökkent a forgalom, havonta csak 10-20 autót tudnak eladni. A vevők figyelik az autók állapotát és fogyasztását is, de a választásnál a legmeghatározóbb az ár.
– Borsod megyében leginkább az olcsóbb kategóriát keresik, mint a Suzuki Swift, de megveszik a drágábbat is. A fogyasztás és a szervizelés lényeges dolog. 1 millió forintig tudunk könnyebben autót eladni, 1 millió forint fölött nehéz – mondja Pásztor Attila, a Pásztor Trade 2005 Kft. Vasgyári Autóudvar tulajdonostársa.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének adatai szerint az országban a legtöbb új autót, csaknem 200 ezret, 2003-2004 között vásárolták az ügyfelek. A mélypont 2010-ben volt, akkor negyedére esett vissza a forgalom. Idén új személyautót leginkább a vállalkozások vásárolnak, nekik segítenek a kedvező kölcsönök is. Így ebben az évben várhatóan 60 ezer fölötti lesz az eladott gépkocsik száma.

– Az értékesített volumen az azt mutatja, hogy javul, növekszik, de még nagyon-nagyon messze van attól, ami megfelelne a hazai szükségletnek, tehát annak, hogy hány új autónak kellene forgalomba kerülnie ahhoz, hogy itt környezetvédelmi, közlekedésbiztonsági és egyéb szempontokból rendbe legyünk. Illetőleg, hogy a megfelelő márkaszerviz és kereskedő hálózatot fenn tudja tartani jó színvonalon. Tehát ott még nem tartunk, de javul a helyzet – nyilatkozta a Miskolc Televízió híradójának Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete ügyvezető elnöke.

Az Egyesülete felmérése szerint ötödével több új autó fogyott az év első 7 hónapban, mint egy évvel korábban. A szakemberek azt mondják: a növekedés, ha lassan is, de folytatódik, mivel a magánvásárlók is kezdenek visszatérni az újautó-piacra.

F. I.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-12-03 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!