Külföld

Kazah üzleti lehetőségekről tárgyaltak magyar kkv-k

2014-08-22 19:21

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Mintegy 60 vállalkozás vett részt a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) által szervezett kazah-magyar üzletember-találkozón, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a másik ország gazdasági helyzetével, a helyi lehetőségekkel és konkrét üzletekről is tárgyalhattak – tájékoztatott a kereskedőház pénteken.

A közlemény szerint az MNKH célja, hogy a keleti nyitás politikájával összhangban szorosabbra fűzze kapcsolatát Kazahsztánnal, annak érdekében, hogy támogassa a magyar kkv-k külpiacra jutását.

A kazah delegáció tagjai kereskedelmi partnereket, együttműködési lehetőségeket keresnek Magyarországon, elsősorban a komplex mezőgazdasági beruházások, a gépgyártás, az energetika, az építőipar, a logisztika, az egészségügy és gyógyszeripar, valamint a könnyűipar területéről. A találkozó egyedülálló lehetőség a magyar cégek számára, hogy új piacokat, új üzleti lehetőségeket találjanak – közölte az MNKH.

Kazahsztán a FÁK országai közül Magyarország harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, Oroszország és Ukrajna után. Tavaly a kazah-magyar külkereskedelmi forgalom elérte a 261 millió dollárt, ebből a magyar export 210 millió dollárt tett ki, ami 34,3 százalékos növekedés 2012-höz képest – idézi a közlemény Balog Lászlót, az MNKH FÁK és Balkán igazgatóját.

Kazahsztán importál Magyarországról egyebek mellett húst és húskészítményeket, zöldséget, gyümölcsöt, gépeket, közlekedési eszközöket, elektromos felszereléseket, gyógyászati termékeket. Jelenleg az országban mintegy 58 magyar és közös magyar-kazah vállalat működik, épülnek magyar gyárak, pékségek, sőt közös projektekben is együttműködnek a szívsebészet terén, valamint a magyar légitechnikai eszközök javításában.

Kazahsztán a 19. helyen szerepelt a külföldi befektetők célországai között 2012-ben, mintegy 28,8 billió dollár értékben zajlottak beruházások. Mindez annak köszönhető, hogy számos intézkedéssel támogatják a külföldi partnereket. A régióban a legkedvezőbb az adózás, kiemelt figyelmet fordítanak a jogbiztonságra, és kimondottan befektetésekkel foglalkozó ombudsman is segíti a külföldi vállalkozókat – mondta el Marat Karabayev, a Dél-Kazahsztán üzleti és ipari innováció fejlesztő terület helyettes vezetője a közlemény szerint.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-07-14 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!