Kultúra

Vígoperától a királydrámán át a mesebalettig

2014-08-22 11:48

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE eltortkorso_szinhaz_mnsz.jpg

A szeptemberben induló színházi évad is tartogat jó néhány bemutatót a Miskolci Nemzeti Színházban. Shakespeare, Lehár, Móricz, Verdi, Becket, Füst Milán, csak néhány a szerzőkből, a teátrum ugyanis összesen 17 bemutatót tervez ebben az évadban.

Ahogy arról honlapunkon tegnap már beszámoltunk, az évadnyitó társulati üléssel elkezdődött a következő színházi évad Miskolcon. A Shakespeare jegyében meghirdetett évad első nagyszínházi bemutatója, a IV. Henrik, az angol bárd ritkán játszott drámája lesz, melyet eredetileg két estén adtak elő. A darab a hatalmát nem egészen tiszta eszközökkel megszerző király és züllött fia küzdelméről szól az angol trónért. Mindez a miskolci produkcióban különösen izgalmas térben, az eredeti királydrámától elemelt időben játszódik, IV. Henriket Gáspár Tibor, a fiát Rusznák András alakítja, Szegedi Dezsőnek pedig különleges, igazi ziccer szerep jut Falstaff, a parázna bohóc szerepében, akinek figuráját mintha egyenesen neki szánta volna Shakespeare. Az előadást Kiss Csaba rendezi.

Lehár Ferenc nagyoperettjét, A víg özvegyet júniusban három előadás erejéig már láthatta a miskolci publikum, októbertől ismét a Nagyszínház színpadára kerül. Rusznyák Gábor rendezése bizonyítja, hogy a több mint száz éves zenés siker nem kopott meg, a történet ugyanúgy érvényes lehet napjainkban is. Glavári Hanna szerepét a színház két primadonnája, Seres Ildikó és Eperjesi Erika játssza, Danilovics Danilót pedig Dániel Gábor és Ódor Kristóf alakítja.

A Bartókplusz operafesztiválon a primadonna szerepében a londoni Covent Gardenben és a New York-i Metropolitanben is fellépő Vizin Viktóriát láthatta a közönség, akinek annyira megtetszett az előadás, hogy az évad során még visszatér, hogy újra Glavári Hanna bőrébe bújjon.

Móricz Zsigmond trilógiája, az Erdély Báthory Gábor és Bethlen Gábor uralkodásának történetét mutatja be: két eltérő jellem, két férfitípus, illetve két politikai filozófia harcát. A regényfolyamból Ari-Nagy Barbara dramaturg, és Keszég László rendező készít színpadi változatot, középpontba helyezve egy ország megosztottságát, és egy nagyfejedelem születésének körülményeit. A nagylélegzetű színházi vállalkozás főszerepeiben Zayzon Zsoltot és Harsányi Attilát láthatja a közönség.

Örkény István legismertebb műve, a Tóték a Kamraszínházban lesz látható októberben, Béres Attila rendezésében. A II. világháború idején játszódó, mégis mindig aktuális tragikomédiában Tóték még mindig éjjel-nappal dobozokat gyártanak, nehogy megsértsék fiuk parancsnokát. Miskolcon Görög László és Szatmári György játssza Tót úr és az őrnagy legendás szerepét.

Rusznyák Gábor az elmúlt években kedvet kaphatott a zenés darabok rendezéséhez: ezúttal a Parasztoperát viszi színre. A 2014/2015-ös Évad szerzője programsorozat középpontjában a rendezőként, színészként és társulatalapítóként is ismert Pintér Béla áll. A nagymamája által mesélt történetből született Parasztopera a Szabadszállás környéki emberekről szól. Darvas Benedek, a zeneszerző pedig barokkos-rockos-népzenei motívumokból építkező nagyoperát írt belőle, amiből egy groteszk és bizarr, humorral átitatott mű született. Főbb szerepekben Dénes Viktor, Györgyi Anna, Varga Zoltán és Czakó Julianna látható.

Szőcs Artur első operarendezését november végén mutatja be a Nagyszínház. A mindig sikerre ítélt Verdi operában, a Rigolettóban ezúttal a sorsszerűséget, az emberi természet sötét oldalát, megváltoztathatatlanságát vizsgálja. Az énekesek a teljesség igénye nélkül: Perencz Béla, László Boldizsár, Kolonits Klára, Rácz István, Horváth István.
Hábetler András tavaly már bizonyított operarendezőként Budapesten a Városmajorban ahol a Figaro házasságát rendezte meg. Idén Miskolcon látható következő rendezése: Cimarosa Titkos házasságát viszi színre.

Lesz még zenés kaland is, miskolci szerzők tollából: a Robin Hood elsősorban az ifjabb közönség számára készül, melyben a társulat három új fiatal tagja: Zoltán Áron, Brassai Tóth János és Tóth András egyetemi hallhatók kalandoznak együtt a sherwoodi erdőben. Ugyancsak új tag, Varga Zoltán a Játékszínben lép a miskolciak elé a Nő a múltból című színműben. Keszég László a tavalyi nagy sikerű Kopasz énekesnő után most Beckett Godot-ra várva című groteszkjével folytatja a sort. Az előbemutatókon nagy sikert aratott vígjáték, Az eltört korsó is további vaskos humorú bírósági tárgyalásokat ígér az új évadban.
A Miskolci Balett év eleji bemutatója Prokofjev Hamupipőkéje lesz, de repertoáron maradnak eddigi nagysikerű előadásai is.

hamupipoke_balett_mnsz.jpg
A gyerekek számára is igazán sok program és előadás készül, így Szirbik Bernadett előadásában találkozhatnak Bagossy László darabjában A sötétben látó tündérrel, Örkény István Meseleveleit Molnár Sándor Tamás adja elő, de lesz operabeavató és interaktív táncjáték is.

minap.hu
Fotó:mnsz.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-04 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!