Külföld

Válságtanácskozás az amerikai újságíró meggyilkolása után

2014-08-20 16:55

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Válságtanácskozásra ült össze szerdán a brit kormány, miután egyre több jel vall arra, hogy az Irakban megölt amerikai újságíróval az Iszlám Állam nevű szélsőséges milícia egyik brit tagja végzett.

Philip Hammond brit külügyminiszter a BBC-nek nyilatkozva elismerte, hogy a YouTube portálon feltűnt videón, amely valószínűleg James Foley kivégzését mutatja, az álarcban látható gyilkos brit akcentussal beszél. Hammond szerint a felvétel valódinak tűnik.

A külügyminiszter hozzátette: számos brit állampolgár csatlakozott a Szíriában és Irakban harcoló szélsőséges iszlamista csoportokhoz, és ez az egyik oka annak, hogy az Iszlám Állam nevű szerveződés közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.

Szerdán megszakította nyaralását David Cameron brit miniszterelnök, aki visszatért Londonba és tanácskozásra hívta össze kabinetjét. Cameront korábban számos bírálat érte még saját pártjából is, amiért a válságos iraki helyzet ellenére először Portugáliában, majd a délnyugat-angliai Cornwallban nyaralt családjával.

Szerdai visszatérése után a brit kormányfő nyilatkozatban ítélte el az amerikai újságíró meggyilkolását. A Downing Street által kiadott közlemény szerint Cameron a nap folyamán Hammond külügyminiszterrel, a belügy- és a külügyminisztérium vezető illetékeseivel, valamint a nemzetbiztonsági szolgálatok szakértőivel tárgyalt az iraki helyzetről.

Továbbra sem hangzott el azonban olyan bejelentés, hogy a brit kormány a nyári szünetét töltő parlament rendkívüli ülésének összehívását tervezné az iraki válság miatt. Ezt több alsóházi képviselő is nyilvánosan követelte, Cameron viszont az elmúlt napokban ismételten leszögezte, hogy erre csak közvetlen brit katonai beavatkozás esetén lenne szükség, ám Nagy-Britannia nem tervezi harcoló alakulatok küldését Irakba.

Az Iszlám Állam által jelentett terrorfenyegetés a szeptemberi walesi NATO-csúcs előkészületeire is hatást gyakorol. A biztosításért felelős rendőri egység vezetője, Chris Armitt londoni sajtóértekezletén elmondta: a Newport kisváros közelébe tervezett csúcstalálkozó biztonságára 9500 rendőr felügyel, és a helyszín köré az elhárítási szakszolgálatok 14 kilométeres biztonsági gyűrűt vonnak. Armitt szerint "nagyon is valós" az a kockázat, hogy iszlám szélsőségesek merényletet kísérelnek meg a NATO-csúcs idején.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-07-14 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!