Külföld

Ebola: az ÁNTSZ nem javasolja az utazást a járvánnyal érintett országokba

2014-08-19 15:38

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) nem javasolja az Ebola-vírussal sújtott nyugat-afrikai országokba történő utazást, azonban hozzáteszik, a vírussal való fertőződés kockázata még azoknál az embereknél is nagyon alacsony, akik az érintett területen élnek vagy oda utaznak.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményükben hangsúlyozzák, akkor merül fel a fertőződés veszélye, ha valaki közvetlenül érintkezik egy beteg emberrel vagy holttestével, illetve fertőzött állattal vagy állati tetemmel, azok valamely testnedvével. A testnedvvel való érintkezésbe beleértendő az olyan, felépült beteggel létesített óvszer nélküli szexuális kapcsolat, aki akár már hét hete tünetmentes.
Az ÁNTSZ az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) ajánlásai alapján készített anyag emlékeztet, hogy az Ebola-vírus nem terjed nyilvános helyeken, tünetmentes személyekkel való futólagos érintkezés útján. Nem lehet megfertőződni papírpénz vagy élelmiszerek megérintésétől, vagy például egy uszoda medencéjében. Az Ebola-vírust szúnyogok sem terjesztik, és - az influenzával ellentétben - a levegőben sem terjed.

Amennyiben valaki mégis az érintett területre utazik, minimálisra csökkentheti a fertőződés kockázatát, ha kerüli a közvetlen érintkezést a beteg emberek (illetve holttestük) vérével, testnedveivel, továbbá olyan tárgyakkal, amelyek szennyeződhettek. Kerülni kell az érintkezést a vadon élő állatokkal, azok tetemével, és ne fogyasszanak vadon élő állatokból készült húsételt.
Ajánlott a rendszeres szappanos (vagy kézfertőtlenítős) kézmosás, és érdemes kideríteni, hol van megbízható egészségügyi ellátóhely.
Ezeken kívül érdemes az odautazónak rendelkeznie olyan utasbiztosítással, amely fedezetet nyújt a lehető leggyorsabb hazaszállításra, arra az esetre, ha megbetegedne vagy baleset érné, ezzel ugyanis csökkentheti annak veszélyét, hogy valamelyik helyi egészségügyi ellátó létesítményben fertőződhessen meg.

Az ÁNTSZ azt ajánlja a Guineából, Libériából, Sierra Leonéból, Nigériából hazatérők számára, hogy ha trópusi területről hazaérkezve néhány héten belül belázasodik, ok nélkül kimerültnek érzi magát, hasmenése lesz vagy egyéb súlyos tünet lép fel (például hányás, látszólag ok nélküli vérzés, komoly fejfájás), haladéktalanul keresse fel háziorvosát, illetve a fertőző betegségekkel foglalkozó legközelebbi szakrendelést, szakorvost, és tájékoztassa őt korábbi utazásáról. A tünetek olyan fertőzés miatt is jelentkezhetnek, mint például a malária, emiatt azonnali kivizsgálásra és kezelésre van szükség.

Ha a kint tartózkodás során valaki közvetlenül érintkezett fertőzött emberek vagy állatok, illetve tetemek vérével vagy más testváladékával, esetleg óvszer nélkül létesített szexuális kapcsolatot korábban fertőzött személlyel, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Az orvost tájékoztatni kell a korábbi utazásról és a fent említett kockázati tényezőkről.
Az Ebola-vírus hatásos ellenszere a szappan, a napfény, a hypo, valamint a magas hőmérséklet és a szárítás. A vírust tartalmazó váladékkal szennyezett ruhák magas hőmérsékleten történő gépi mosása is megöli a kórokozót. Az Ebola-vírus csak rövid ideig életképes közvetlen napsugárzásnak kitett vagy kiszáradt felületeken, valamint hasonló körülmények között – valamivel hosszabb idő alatt – a vérrel szennyezett ruhadarabokon is elpusztul.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-07-14 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!