Programajánló

Államalapító Szent István ünnepén, Miskolcon - részletes program!

2014-08-19 08:52

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE hamor_140820_ja.jpg

Nagyszabású rendezvénysorozattal készül augusztus 20-ára, Államalapító Szent István Király tiszteletére Miskolc önkormányzata. Az Avasi Református templomban bemutatják a Szent Korona másolatát, a Szent István téren pedig családi programok várják az érdeklődőket, a színpadon Kriza Ákos polgármester és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő mond ünnepi beszédet. Este koncertekkel és tűzijátékkal zárul az ünnep. A megemlékezések délelőtt tíz órától Felsőhámorban kezdődtek, ahol kenyérszentelést és koszorúzást tartottak Szent István szobránál.

Az augusztus 20-ai ünnephez kapcsolódó programok már kedden megkezdődtek, ökumenikus kenyéráldással. Az Avasi Református Egyházközösség és a Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület közös eseményén Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes is részt vett.

Hangó István, a Miskolc-Avasi Református Egyházközség lelkésze elmondta, idén kibővült az esemény, a Belvárosi Ökumenikus Kör papjai és lelkipásztorai is szolgáltak igehirdetéssel.

Augusztus 20-án reggel 9.00 órakor a Diósgyőri várban a történelmi egyházak képviselői felszentelik a kápolnát. Ezen a napon tartják a vasgyári Szent István-templom búcsúját is, az ünnepi szentmise 10 órakor kezdődik.

Felsőhámorban délelőtt 10.00 órakor tartják a kenyérszentelést és koszorúzást a Szent István szobornál. Az eseményen Kovács László önkormányzati képviselő, és Varga László, a terület országgyűlési képviselője mond beszédet.

szentistvan_unnep_130820ml_14.jpg

A selyemréti Szent István-templom búcsúját szintén augusztus 20-án tartják. A fél 11-kor kezdődő szentmisét Balog Gyula kanonok, újgyőri plébános mutatja be – az ünnephez kapcsolódóan azonban itt is már 19-én egésznapos szentségimádás tartottak.

Szerdán 13-16.00 óra között az Avasi Református templomban bemutatják a Szent Korona egyik másolatát, a magyar koronaőrök közreműködésével. A délután során orgonán szolgál Varga László és Andrássyné Mátyus Gabriella orgonaművész, Regős Zsolt orgonaművész, karnagy, Kormány Attila, az Avasi Református Egyházközség kántora, zenetanár. Kórusok szintén szolgálnak majd az Avasi Református templomban augusztus 20-án, fellép a Szent Ferenc Kórus, az Esterházy Kórus, a Miskolci Görög Katolikus Székesegyház Kórusa, a Miskolci Kardinál Mindszenti Kórus, valamint a Cantus Agriensis Kórus.

Az augusztus 20-ai belvárosi ünnepség szintén rendkívül gazdag programot kínál az ünneplők számára. Az előző évekhez hasonlóan a központi programot idén is a Szent István téren tartják. Már délelőtt 10 órától gyermek játszóház, Borókás népi játszópark, kenyérdagasztás és kenyérsütés, népművészeti kirakodóvásár és csacsifogatolás várja az érdeklődőket, egészen az esti órákig.

A színpadi program 14 órakor a Szinvavölgyi Néptáncműhely fellépésével veszi kezdetét, amit bábelőadás követ, majd előbb a Ködmön Formációs Táncegyüttes, aztán a Miskolci Mazsorett Egyesület Európa-bajnok csapata lép színpadra. A hivatalos ünnepség 17 órakor kezdődik, felvonulással. A Városháza régi bejáratától indul a menet a Szent Korona másolatával, a koronaőrökkel, az aratókoszorúval és az újkenyérrel.

szentistvan_unnep_130820ml_19.jpg

A színpadon Kriza Ákos polgármester és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő mond ünnepi beszédet. Ezt követően magyar állampolgársági díszokleveleket adnak át, majd kenyérszentelés és kenyéráldás következik a történelmi egyházak képviselőivel.

A színpadi programok az ünnepséget követően is folytatódnak, a Miskolc Dixiland Band fellépésével, majd részleteket láthatunk az István, a király című rockoperából. A műsorban közreműködik a Miskolci Illés Emlékzenekar, valamint Varga Andrea és Molnár Erik színművész. Az est sztárfellépője a Bon Bon együttes lesz, ők zárják az ünnepi műsort – az augusztus 20-ai program azonban ezzel sem ér véget, hiszen idén újra tűzijátékkal zárják a megemlékezést és ünnepet.


ÁLLAMALAPÍTÓ SZENT ISTVÁN KIRÁLY ÜNNEPE  

2014. augusztus 20.


10.00
órakor Felsőhámorban a Szent István szobornál megemlékezés és koszorúzás Ünnepi beszédet mond: Kovács László önkormányzati képviselő, Varga László országgyűlési képviselő

10.00
órakor a Miskolc-Vasgyári Szent István király római katolikus templomban ünnepi szentmise és búcsú

10.30
órakor a Miskolc-Selyemréti Szent István király római katolikus templomban ünnepi szentmise és búcsú

13.00-16.00
óráig az Avasi Református templomban a Szent Korona másolatának bemutatása a Magyar Koronaőrök közreműködésével Orgonán szolgálnak: Varga László orgonaművész, Andrássyné Mátyus Gabriella orgonaművész, Regős Zsolt orgonaművész, karnagy, Kormány Attila az Avasi Református Egyházközség kántora, zenetanár Kórusok: Szent Ferenc Kórus, Esterházy Kórus (Metodista Egyház), Miskolci Görög Katolikus Székesegyház Kórusa, Miskolci Kardinál Mindszenti Kórus, Cantus Agriensis Kórus

Ünnepi programok a Szent István téren


10.00
órától Gyermek játszóház, Borókás népi játszópark, kenyérdagasztás-kenyérsütés, kenyérvásárlás, népművészeti kirakodóvásár, véradás, csacsi fogatolás, vendéglátás.  

14.00 A Szinvavölgyi Néptáncműhely előadása

15.00
„Paprika Jancsi és az ördögök” – az Aranykapu Bábszínház bábelőadása

16.00
A Ködmön Formációs Táncegyüttes és a Miskolci Mazsorett Csoport Európa Bajnok csapata

17.00
Ünnepi menet a Szent Koronával, arató koszorúval és az új kenyérrel a Városháza régi bejáratától Szent István király szobrához     

- Ünnepi beszédet mond:
Kriza Ákos Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő 

- Magyar állampolgársági díszoklevelek ünnepélyes átadása 
     
- Kenyérszentelés, kenyéráldás a történelmi egyházak képviselőivel.

18.00 Miskolc Dixieland Band koncert  

19.00
„István, a király” részletek a rockoperából Közreműködnek: a Miskolci Illés Emlékzenekar, Molnár Erik és Varga Andrea színművészek 20.45 A Bon-Bon együttes koncertje

minap.hu
Fotó: archív - M. L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-07-06 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!