Gazdaság

Augusztus végéig lehet cserélni a hagyományos pénztárgépeket

2014-08-19 13:17

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Augusztus 31. után már csak az új online pénztárgépeket használhatják a vállalkozások. Az eszközökön keresztül a fizetés után azonnal megjelennek az adatok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatbázisában.

Az új rendszerre való átállás határidejét korábban többször kitolták, azonban ősztől már milliós bírságra számíthatnak azok, akik nem tartják be a szabályokat.
Több miskolci étteremben már online pénztárgépeket használnak. A fizetést követően az adatok azonnal megjelennek a Nemzeti Adó– és Vámhivatalnál, így nyomon követhető a pénzforgalom. A kormány azért döntött 2012 őszén az új eszköz bevezetése mellett, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot. A vállalkozók többsége már belépett a rendszerbe.

Novák József, a Régiposta Kisvendéglő ügyvezetője azt mondja, a gép kiválóan működik a rendszerben semmi változás nem történt. Amit eddig is be kellett ütni beütötték.
Egy-egy gép értéke 100 és 170 ezer forint körül mozog, ezért a kisebb üzleteknek nagy segítség volt az 50 ezer forintos támogatás.
Puhl Bertalanné, a Mr. XXL Férfi Ruházat tulajdonosa a Miskolc Televízió híradójának elmondta, az átállás zökkenőmentes volt. Az adókedvezményt szintén megkapta, így nem volt nagy probléma.

A kormány a bevezetés határidejét korábban többször kitolta, és egyben lehetőséget biztosított a hatóságnak, hogy mérlegeljen az eljárások során. Így, ahol a vállalkozó bizonyította, hogy önhibáján kívül nem sikerült az új rendszerre való átállás, ott nem bírságoltak. Voltak azonban visszaélések is. A NAV január óta mintegy 25 ezer ellenőrzést hajtott végre és az esetek 12%-ban talált valamilyen szabálytalanságot. A kiszabott bírságok összege mintegy 260 millió forint volt.

– Amennyiben a vállalkozónak gazdálkodónak még nincs pénztárgépe azt nézzük meg hogy határidőben igényelte-e az üzembe helyezési kódot és intézkedett-e az online pénztárgép beszerzéséről. Ha azonban a vállalkozónak már van üzembe helyezett online pénztárgépe úgy azt nézzük, hogy milyen típusú ez a gép. Rendelkezik-e érvényes forgalmazási engedéllyel, bejelentette-e a pénztárgép üzemeltetési helyét – mondja Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtószóvivője.

A revizorok azonban nemcsak ezeket, hanem a manipulációra utaló jeleket is vizsgálják. Augusztus 31. az utolsó határidő. Eddig kell átállni az érintetteknek az új rendszerre. Azok a vállalkozások, amelyek nem teszik meg, 1 millió forintig terjedő mulasztási bírságra számíthatnak, de akár 12 nyitvatartási napra be is zárhatják az üzlethelyiségét. Ha a szabálytalanságot az alkalmazott követi el, őt is büntethetik.

Kereki G.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-12-10 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!