Belföld

Év végére csökkenhet az államadósság

2014-08-18 18:12

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Év végére a tavalyi érték alá csökkenhet az államadósság szintje - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára.

Banai Péter hétfőn az MTI-nek elmondta: az adósságfinanszírozás szezonalitása miatt év közben hullámzik az adósság szintje, de a jogszabályok és a befektetői megítélés szempontjából is fontos év végi mutató a tavalyi érték alá csökkenhet.

Az idei évre szóló finanszírozás keretében az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) már az év elején biztosította az idén lejártó tartozások fedezetét - mondta. Az év során eddig tapasztalt adósságnövekmény nagy része ezzel az előtartalékolással magyarázható - tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett: az ÁKK márciusban dollárkötvényt bocsátott ki 3 milliárd dollár (2,25 milliárd euró) értékben, egyedül ez csaknem 700 milliárd forinttal növelte az államadósságot. Ebből a pénzből későbbi lejáratokat finanszírozunk - mutatott rá Banai Péter. Júliusban már kifizettünk 1 milliárd eurót, ami a harmadik negyedévi statisztikákban jelenik meg, és év végéig további több mint 2 milliárd euró törlesztése csökkenti az államadósságot - mondta.

Az államtitkár megjegyezte: rendkívül keresettek a forint állampapírok is, így folyamatosan csökkenő hozamok mellett az ÁKK a szükségesnél több állampapírt bocsát ki, ami átmenetileg szintén növeli az adósságot. Az év hátralévő részében ezekből a bevételekből is az esedékes lejáratokat fogják törleszteni. Az utóbbi hónapokban látott adósságemelkedés nagy része tehát az ország finanszírozásának a biztonságát szolgálja - mondta.

Emlékeztetett arra is: a központi költségvetés adósságát növeli, hogy az állam januártól átvette az önkormányzatok adósságát, ugyanakkor ez nem növelte az államháztartás egészének az adósságát, mert az államháztartási alrendszerek közötti tranzakció volt.

A költségvetési és adósságkezelési folyamatok hatására az év végére az adósságszint várhatóan csökkenni fog - mondta el Banai Péter, az NGM államháztartásért felelős államtitkára.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett előzetes pénzügyi számláinak adataiból kiderült: az államháztartás adóssága június végén a GDP 85,1 százalékán állt a három hónappal korábbi 84,4 és a múlt év végi 79,4 százalékkal szemben. Az adósság GDP-arányos szintje 2010 közepe óta először emelkedett a 85 százalékos szint fölé, akkor 85,6 százalékon tetőzött.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-01-23 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!