Gazdaság

Nyolcvanezer tonna olajat vásárolt a Mol az iraki Kurdisztánból

2014-08-18 14:39

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A Mol-csoport 80 ezer tonna kőolajat vásárolt a kurdisztáni regionális kormánytól - erősítette meg a cég az MTI érdeklődésére hétfőn.

Ferencz I. Szabolcs, a Mol-csoport társasági kapcsolatok ügyvezető igazgatója azt közölte: "annak érdekében, hogy diverzifikáljuk kőolaj-ellátásunkat és különféle minőségű kőolajakat teszteljünk finomítóinkban, a Mol-csoport 80 000 tonna kőolajat vásárolt piaci áron a kurdisztáni regionális kormánytól, amely a hétvégén meg is érkezett a horvátországi Omisalj kikötőbe" - írta. Felidézte, hogy a Mol-csoport 2007-ben az első olajtársaságok között lépett be Irak Kurdisztán Régióba. " Nagyra értékeljük a jó kapcsolatot a kurdisztáni regionális kormánnyal, és örülünk, hogy ez a kiváló kapcsolat tovább erősödik a mostani tranzakció révén." - tette hozzá Ferencz I. Szabolcs.

A kőolajvásárlásról  hétfőn a horvát állami televízió számolt be, megjegyezve, hogy Kurdisztánnak ez volt a harmadik nagyobb olajszállítmánya Törökországon keresztül.

Az autonóm iraki tartomány annak ellenére talál vevőket a térségéből származó nyersolajra, hogy Bagdad álláspontja szerint csak a központi kormányzatnak van joga az olajat értékesíteni.

A szállítmány várható volt, mivel a Mol és a Janaf horvát olajvezeték üzemeltető vállalat olajszállítási szerződést kötött, amely idén április 15-től 2015. április 15-ig tartó időszakra 1,28 millió tonna nyersolaj szállítását teszi lehetővé a Janaf vezetékrendszerének Omisalj-Gola szakaszán keresztül.

A nyersolajat a Mol magyarországi és szlovákiai finomítóiban dolgozzák majd fel az értesülések szerint.

A Mol az MTI érdeklődésére hétfőn közölte, az Irakban folyó harcok eddig semmilyen problémát nem okoztak az ottani tevékenységükben. A Mol Nyrt. százszázalékos leányvállalata, a Mol Kalegran 2007 óta működik Kurdisztánban. A Mol 2014. június 1-jével megnyitotta új regionális irodáját Erbilben, Kurdisztán fővárosában.

Az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet fegyveresei június óta jelentős területeket foglaltak el Irak nyugati és északi - javarészt szunniták lakta - részén. A szervezet, amely az utóbbi hetekben számos vallási kisebbség több tízezer tagját üldözte el lakhelyéről, immár egyre komolyabb fenyegetést jelent az észak-iraki Kurdisztán autonóm tartományra is.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-12-10 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!