Programajánló

Augusztus 30. – nagyszabású ünnepséggel nyit a vár

2014-08-18 13:04

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE diosgyori_var_140818_ja_26.jpg

A teljes pompájában álló Diósgyőri vár újra megtelik élettel, a kápolna – melyet augusztus 20-án szentelnek fel – esküvők méltó színhelye lesz, a kiállítótermekben hajdani mesterségek és a középkori várélet elevenedik meg, a vártornyokból pedig lélegzetelállító panoráma nyílik a Bükkre és a városra. A nyár utolsó szombatján, augusztus 30-án színes programokkal, egyedülálló és megismételhetetlen produkciókkal nyitja meg kapuit Diósgyőr vára.Jelentős eseményhez érkezett el Miskolc önkormányzata az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” című projektjében. Augusztus 30-án ugyanis megnyitják a teljes pompájában megújult, újjáépített Diósgyőri várat, ahol a nyár utolsó szombatján fergeteges programokkal várják a vendégeket. A várátadó ünnepség programjairól hétfőn tartott sajtótájékoztatót Pfliegler Péter alpolgármester és Sikter Péter, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője a Déryné-házban.

– Repes a lelkem, hogy a Diósgyőri várat újjá tudtuk építeni, és rövid időn belül át is tudjuk adni a látogatóknak – adott hangot örömének Pfliegler Péter a hétfői sajtótájékoztatón. Miskolc alpolgármestere hozzátette: nem mindennapi fejlesztést hajtottak végre, hiszen a magyarországi műemlékvédelemben is példa nélkül áll Diósgyőr várának rekonstrukciója, melynek eredményeként megújult és régi pompájában várja látogatóit a vár – augusztus 30-ától már a látogatók előtt is nyitva áll a várkapu.

diosgyori_var_140818_ja_2.jpg

Az alpolgármester személyes bel- és külföldi tapasztalatait is megosztva a sajtó képviselőivel kiemelte: ahol ilyen gyönyörű állapotú vár található, és jól szervezett programokkal csalogatják a látogatókat, ott óriási a vendégforgalom – és minden adott ahhoz, hogy ne legyen másként Miskolcon sem. Mint Pfliegler Péter is rámutatott ugyanakkor, a Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben közzétett adatai szerint Miskolcon így is jelentős növekedést tapasztalhattunk a vendégéjszakák számát tekintve.

A statisztikai adatok szerint ugyanis mintegy 22 százalékkal nőtt Miskolcon a vendégéjszakák száma az első félévben a tavalyi adatokhoz képest, összesen 21.807 vendégéjszakával. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó szállásdíj-bevétele pedig összességében több mint 230 millió forinttal nőtt a 2013. évi hasonló adatokhoz képest, ami 34,3 százalékos növekedést jelent. Pfliegler Péter hangsúlyozta: fontos, hogy jelentősen nőtt mind a bel-, mind a külföldi vendégek száma. A turisztikában dolgozó szakembereknek ugyanakkor van még feladata, mégpedig az itt eltöltött idő meghosszabbítása. Ebben szintén nagy szerepe lesz a megújuló Diósgyőri várnak.

Mint ismert, a vár – a nyugati szárny kivételével – két szint magasságig újra felépült. A vár tornyai között három palotaszárny is újjáépült, melyben helyet kapott Közép-Európa legnagyobb lovagterme, egy várkápolna és a királynék lakóterme is. A vár fejlesztésével Miskolc és az ország olyan turisztikai látványossággal gazdagodott, amely Közép-Európában is egyedülálló.

diosgyori_var_140818_ja_9.jpg

Már nem kell sokat várnunk arra, hogy teljes pompájában megtekinthessük a megújult várat, hiszen augusztus 30-án nagyszabású, egész napos program keretében átadják a látogatók számára. A hétvégén megrendezett Középkori forgatag vendégei azonban már beléphettek a felsővárba, s mint Sikter Péter is elmondta, óriási sikert aratott. „Ledöbbentek”, „egy csodának” nevezték vendégeik látván a lovagtermet, a várkápolnát és a királynék lakótermét. Véleményük azért is különösen értékes és nagyszerű, mivel fellépéseik során rengeteg várban megfordultak már, határokon belül s túl egyaránt.

Az augusztus 30-ai programokra rátérve a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette, a középkori falutól a műrepülő világbajnokig, a kóbor lovagoktól egy valódi esküvőig, a zászlóforgatástól a tűzijátékig – sokszínű, egész napos és ingyenes avatási programmal várja a megújult diósgyőri vár a miskolciakat és a jeles alkalomra érkező vendégeket. Itt lesz Besenyei Péter világbajnok műrepülő pilóta, aki nem mindennapi bemutatóval kápráztatja el a közönséget, koncertet ad a Miskolci Szimfonikus Zenekar, fellép Király Viktor, és a P-Mobil is élő koncertet ad este.

diosgyori_var_140818_ja_8.jpg

A várátadó ünnepség részletes programját már mi is közzétettük, ide kattintva most újra megtekinthetik. A várátadó ünnepségről bővebb információt a www.diosgyor-lillafured.hu és a projekt Facebook oldalán is olvashatnak.

Közben pedig már folyik a vár melletti rendezvényhelyszín, a Lovagi tornák tere előkészítő földmunkája, a tereprendezés, hamarosan pedig megkezdődik a lelátók építése is.

***


Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló „Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” című projekt elszámolható fejlesztési költsége 2.714.459.160 forint, melynek jelentős részét, 2.272.384.272 forintot az Európai Unió és a magyar állam biztosította. Miskolc önkormányzata 442.074.888 forinttal járul hozzá a fejlesztések megvalósításához.

Kujan I.
fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-25 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!