Belföld

A grillsütők veszélyei

2014-08-18 11:37

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A nyár a kerti sütögetés, a grill- vagy barbecue-party időszaka is. A grillezett ételek elkészítéséhez – a körülményes tűzrakás helyett – egyre többen használnak elektromos grillsütőket. Hasznos tisztában lenni azzal, hogy az ilyen típusú hőkészülékeknél, a nem megfelelő kialakítás miatt előfordulhat, hogy a burkolat egyes részei vagy a kezelőszervek a megengedett értéknél magasabb hőmérsékletre melegednek, így akár égési sérülést is okozhatnak.

Az ilyen készülékek jellemzően földelt kialakításúak, azonban ha a földelés felé nem elég kicsi az ellenállásuk, akkor egy esetleges meghibásodás esetén tüzet és áramütést okozhatnak. Ez általában vonatkozik minden más hőkészülékre is. Szükséges továbbá megjegyezni, hogy a földelt készülékek esetén a csatlakozódugónak védőérintkezőkkel kell rendelkeznie.

Áramütés-veszélyes az is, ha a kezelőszerv rögzítése nem megfelelő, az könnyen eltávolítható, valamint az alatta lévő kezelőelem szigetelése nem megfelelő – tájékoztatta portálunkat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.
Szintén áramütés-veszélyes, ha egy készülék burkolata nem megfelelő szilárdságú, és betörve hálózati feszültségű részek érinthetők meg. Ez például szendvicssütőknél, kontaktgrilleknél fordul elő.
Ezen termékköröket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság folyamatosan vizsgálja, a nem biztonságos készülékek esetében elrendeli azok forgalomból történő kivonását és visszahívását.

A nem biztonságos készülékek és az NFH által letiltott egyéb veszélyes termékek az alábbi linken érhetők el.
Amennyiben úgy véli, hogy az Ön által vásárolt termék nem biztonságos, jelentse a fogyasztóvédelemnek.

Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-09-26 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!