Gazdaság

Romlott élelmiszerek, bírságok

2014-08-18 10:14

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE coop_pr_uj_uzletek_miskolcpont_0411_fkcs_4.jpg

A becslések szerint Magyarországon az élelmiszerek harmada azért kerül a szemétbe, mert a nyári melegben megromlik. A lakosság több mint fele vásárolt már boltban romlott élelmiszert, de a vendéglátóegységekben is felszolgálnak kifogásolható ételt. A NÉBIH is ellenőriz a nyáron, főként a vendéglátóegységekben, ahol 1,7 millió forint bírságot szabtak ki az idei szezonban.

A nyári melegben a húskészítmények romlanak a legkönnyebben, ezért friss vagy előkészített a termék esetén a szavatossági időt mindig meg kell nézni. Vásárláskor azt is ellenőrizni kell, hogy a termék csomagolása sérülésmentes-e. Ezen van feltüntetve a lejárat dátuma és az is, hogy hány fokon kell tárolni azt.

A hűtőláncnak nem szabad megszakadni, erre ügyelnek – mondja Papczun Ernő. A minőségileg kifogásolható termékeket pedig nem veszik át.
 – Rendelkezünk maghőmérővel, melyet a húsba csontig is bele tudunk szúrni. Nem a külsejét nézzük, hogy hány fokos a hús, hanem hogy hány fokon vesszük át, a számlára vagy szállítólevélre pedig mindig rávezetjük. Azon az is rajtavan, hány fokon kell szállítani, ha nincs meg, akkor megtagadjuk az áruátvételt – magyarázta a boltvezető.

Július elején kezdődött a nyári átfogó élelmiszerlánc-ellenőrzés a NÉHIB felügyeletével. Megyénkben 274 egységben 342 élelmiszert vizsgáltak, főként hazait. 18 bírságot szabott ki a hatóság 1,7 millió forint értékben, és 18 terméket, vagyis 318 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból.

– A hazai termékekben nőtt a jelöléssel kapcsolatos hibák száma, a szankciók vonatkozásában pedig az üzemeltetők vagy engedély bejelentés nélküli előállító tevékenysége volt, ami kifogásolhatóság alá esett, illetve ismeretlen eredetű termékeket forgalmaztak – mondta Zelenák Katalin, a kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága megyei igazgatója, főállatorvos.

A nyári ellenőrzés a fagylaltozókra, cukrászdákra, sütödékre és hamburgerezőkre koncentrálódott, de gyermektáborokban és az EFOTT-on is ellenőriztek a NÉBIH munkatársai.

minap.hu
Fotónk illusztrációAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-01-19 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!