Programajánló

Középkori forgatag – utazás Nagy Lajos király korába

2014-08-16 15:58

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE forgatag_140816_fkcs_6.jpg

Az idei már a XV. Középkori forgatag, mely a hagyományokhoz híven a Diósgyőri vár fénykorát, Nagy Lajos király idejét, a XIV. századot idézi fel. Így aztán idén sem maradhatnak el a kétnapos rendezvény során a lovagi tornák, valamint a gasztronómiai és kulturális programok, melyek egyaránt várják a várba látogatókat – akik nemcsak a városból és környékéről, hanem jóval távolabbról is érkeztek szép számban Miskolcra.

Megelevenedik a középkor Diósgyőr várában a hétvégén. Nagy Lajos király és udvartartása szombaton délelőtt látványos bevonulás után hozta vissza a jelenbe a régi korok történéseit. Nagy Lajos király lovagi tornáján a várárokban bemutatót tartott mások mellett Kassai Lajos világrekorder lovasíjász, de itt vannak a Csallóközi Lovasíjászok is a Felvidékről, láthatjuk a Visegrádi Szent György Lovagrend és a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend tagjait. Az érdeklődők királyi solymász bemutatót is megtekinthetnek, sőt még Csehországból is érkeztek lovagok, méghozzá a Memento Mori nehézpáncélosok.

forgatag_140816_fkcs_12.jpg
Délután 4 órától aztán újra felvonulnak a jelmezes szereplők a Vár utcában, a lovagi tornákat is megismétlik, de a középkori városkában – ahogy az egy korabeli településhez illik – lesz zene, tánc, komédia, sőt még leányrablás is. Az esti program Remdih koncerttel kezdődik, majd a jelmezes szereplők este 20.30-kor újra felvonulnak, ezúttal már fáklyákkal a kezükben. Tüzes csatajelenetek várnak ránk még este, hogy aztán udvari zenészek párbajával érjen véget a szombat.

forgatag_140816_fkcs_20.jpg
Az ország más tájairól is sokan érkeztek egyébként Diósgyőrbe. Olyanok, akik korábban már jártak itt, de mint mondták a Diósgyőri vár minden alkalommal elkápráztatja őket. Csákiné deli Dóra a Miskolc Televízió riporterének elmondta, Legyesbényéről érkeztek, és nem először vesznek részt a középkori forgatagban, hiszen két évvel ezelőtt voltak már a várban, igaz, akkor nem a várnapokon. Elmondása szerint „elvarázsolta” a várnak a szépsége, és nagyon tetszenek nekik azok a programok, amiket a várban nyújtanak.

forgatag_140816_fkcs_18.jpg
A kétnapos Középkori forgatagban a vár kóborlovagjai is bemutatót tartanak. Mint egyikük elmondta: tapasztalata szerint az emberek nyitottak a magyar történelem iránt. Szabó Zoltán úgy fogalmazott: „Hála a jó istennek minden hétvégén napi három külön bemutatót tartunk, nagy érdeklődés mellett.
– Szeretik az emberek a történelmet, ezt a kort, és szeretik a látványos előadásokat. Úgy gondoljuk, hogy egy nagyon sikeres programban vehetünk részt – tette hozzá.Lovagi tornával, udvari mulatsággal, középkori játszótérrel és számtalan más, a kort idéző látnivalóval délelőtt 10 órától vasárnap is várja látogatóit a XV. Középkori forgatag a Diósgyőri várban. A részletes program IDE kattintva tekinthető meg.

minap.hu
Fotó: F. Kaderják Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-25 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!