Egyház

Nagyboldogasszony-búcsú a Minorita-templomban

2014-08-16 12:34

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A Minorita-templom Nagyboldogasszony-búcsúját pénteken, a 18 órakor kezdődött szentmise keretében tartották meg, melyet Majnek Antal, munkácsi ferences püspök mutatott be.

Augusztus 15-én emlékezünk meg Szűz Mária elhunytáról és mennybe vételéről. Ez a Nagyboldogasszony ünnepe, de egyben Magyarország Mária oltalmába ajánlásának emlékünnepe is. Utóbbit Magyarok Nagyasszonya néven – az 1896. évi millennium óta – október 8-án külön ünnepként üli meg a katolikus magyarság. Az ünnephez kapcsolódóan országszerte szentmiséket tartanak a katolikus templomokban.

A krónikás hagyomány Szent Gellért püspök érdemének tudja be, hogy Jézus anyja magyar földön a „Boldogasszony” nevet kapta. A kutatók többsége megegyezik abban, hogy a velencei Gellért képviselte idegen egyház az ősvallásunk istenasszonya iránti hódolatot aknázta ki ezzel a gesztussal, a keresztény eszmék gyorsabb elfogadtatása érdekében. Az Árpád-korban Szűz Mária lett a magyarok legfőbb oltalma, a koronázó templomok, főpapi székesegyházak, számtalan monostor, búcsújáróhely és kisebb templom az ő égisze alatt állt.

A Minorita-templom Nagyboldogasszony-búcsúját 15-én, pénteken, a 18 órakor kezdődött szentmise keretében tartották meg, melyet Majnek Antal, munkácsi ferences püspök mutatott be. A búcsú előtti három napon, 12–14-én, ugyancsak a 18 órai szentmisék keretében lelkigyakorlatos szentbeszédeket tartott Varga Kapisztrán ferences.

minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-10-03 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!