Gazdaság

7 százalékkal nőtt a recept nélkül kapható gyógyhatású szerek forgalma

2014-08-15 19:38

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A recept nélkül kapható gyógyhatású szerek hazai kiskereskedelmi forgalma 7 százalékkal, mintegy 77 milliárd forintra nőtt az idén az első fél évben az egy évvel korábbihoz képest, a gyártók pedig ebben az időszakban 75 milliárd forintot költöttek reklámra, 35 százalékkal többet, mint 2013 azonos időszakában - tájékoztatta a Nielsen piackutató cég pénteken az MTI-t.

A piackutató cég 35 vény nélkül kapható gyógyhatású készítmény forgalma alapján készített kutatásából kiderül, hogy a recept nélkül kapható szerek közül leginkább a probiotikumok kereslete nőtt, értékben 22 százalékkal. Ezt követik az étkezést helyettesítő tápszerek, amelyekből 18 százalékkal adtak el többet, mint tavaly, majd a puffadás elleni szerek,  amelyekből 17 százalékkal több fogyott, mint 2013 január és június között.

A két legnagyobb forgalmú kategória továbbra is a vitaminok, és étrend kiegészítők, illetve az általános láz-, és fájdalomcsillapítók. Ezek 30 és 16 százalékos piaci részesedésükkel a bolti eladások közel felét teszik ki a piacon.

A tévéreklám-költésből legnagyobb rész idén az első félévben ismét a megfázás, influenza elleni készítményekre jutott (19 százalék), ezt a vitamin (12 százalék), illetve a fájdalomcsillapító, nyugtató szerek (11 százalék) követték.

2013-ról 2014-re több mint duplájára emelkedett a tévéreklám-költés a bőrgyógyászati termékeknél, szemcseppeknél, az óvszernél és a fogyasztó szereknél - írták.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-12-03 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!