Gazdaság

Csökkent a fizetési mérleg többlete júniusban

2014-08-15 11:57

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Júniusban 297 millió euró volt a folyó fizetési mérleg többlete, 20 millióval kisebb az előző havinál, de 222 millióval alacsonyabb az áprilisinál - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb előzetes havi adataiból.

Az ország külfölddel szembeni pozíciójának változását mutató folyó és a tőkemérleg együttes egyenlege júniusban a követelések nettó 555 millió eurós növekedését, azaz a külső adósság ilyen csökkenését mutatja, ami 242, illetve 192 millió euróval kevesebb az áprilisi és a májusi összegnél.  

A folyó mérleg egyenlegének romlását a jövedelmek kiáramlásának megugrása okozta júniusban, azon belül is a portfólió befektetések jövedelmeinek megugrása az áprilisi és májusi 174, illetve 178 millió euróról 406 millió euróra. A közvetlen tőkebefektetések eredményéből származó profit repatriálás a negyedév mindhárom hónapjában egyformán 300 millió euró körüli nettó kifizetést mutatott, így nem játszott szerepet a folyó egyenleg változásában.

Az áruforgalom 430 millió eurós júniusi exporttöbblete jelentősen, 263 millióval nagyobb az előző havinál és 57 millióval meghaladja az áprilisit is. A szolgáltatások kereskedelméből, az idegenforgalmat is beleszámítva stabilan 490-500 millió euró bevételi többlet keletkezett a második negyedév mindhárom hónapjában.

Az Európai Unióból 258 millió eurónyi tőketámogatás folyt be júniusban, jóval kevesebb a májusi 430 millió eurónál, de elmaradt az áprilisi 279 milliótól is. Az unióból érkezett folyó bevételek 118 millió eurós összege szintén kevesebb az előző két havi 178, illetve 171 milliótól.

Az MNB 2014 júniusától közzéteszi az adott aktuális, még nem publikált negyedév havi fizetésimérleg-statisztikáit. Az új havi adatközlés bevezetésével az MNB célja az, hogy a tárgyidőszakot követő lehető legkisebb késéssel adjon tájékoztatást a külfölddel kapcsolatos reálgazdasági és finanszírozási folyamatok alakulásáról.  Ezek a havi adatok csak a vonatkozó negyedéves adatok közléséig lesznek elérhetők az MNB honlapján. A havi adatokból hosszú idősort nem tesz közzé az MNB, az adat-felülvizsgálatok során azokat nem módosítja.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-12-03 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!