Oktatás

Palkovics László: év végére elkészül a felsőoktatási stratégia

2014-08-14 15:53

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A felsőoktatási államtitkárságnak az a célja, hogy a két éve folyó stratégiaalkotási folyamat eredményeként év végén a kormány tárgyalja meg és fogadja el a magyar felsőoktatási stratégiát - közölte Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára csütörtökön Debrecenben.

Az államtitkár, miután megbeszélést folytatott Szilvássy Zoltánnal, a Debreceni Egyetem (DE) rektorával, újságíróknak azt mondta, folyamatosan egyeztetnek az egyetemekkel a dokumentum tervezetéről, s a legnagyobb változás az lesz ezen a területen, hogy lesz hazai felsőoktatási stratégia.
    
A dokumentum rögzíteni fogja a magyar felsőoktatási rendszer hosszú távú célkitűzéseit - közölte az MTI érdeklődésére Palkovics László, hozzátéve: a felsőoktatás fontos feladata, hogy kiszolgálja a társadalmi, gazdasági érdekeket, s olyan szakembereket képezzenek, akik megállják a helyüket a Kárpát-medencében és az egész Európai Unióban.
    
Az államtitkár a felsőoktatás három fontos céljának nevezte a minőségi oktatást, a minőségi, magas színvonalú kutatást és azt a missziót, amelyet a tudással való felelős gazdálkodás jelent.
    
Arra a kérdésre, hogy a kancellárok kinevezése nem sérti-e az egyetemi autonómiát, Palkovics László egyértelmű nemmel válaszolt.
    
Közölte, az alaptörvény egyértelműn különválasztja az egyetemek oktatási-kutatási autonómiáját az üzemeltetésre, működtetésre kiterjedő gazdasági autonómiától, így fel sem vetődhet az autonómia sérülésének kérdése.
    
A kancellárokat egyébként elsőként az új alapítású felsőoktatási intézményekben nevezik ki, de október végéig mindenütt lesz kancellár - tette hozzá kérdésre válaszolva a felsőoktatási államtitkár.
    
Palkovics László kitért arra is, hogy növelik az orvosképzésben a klinikai gyakorlóhelyek számát.
    
Az orvosképzést hatékony exportnak nevezte, közölte: a sajnálatos orvoselvándorlás pozitív hozadéka ugyanis a magyar orvosképzés pozitív külföldi megítélése, amely a hazai és a külföldi hallgatói létszám növelését eredményezheti ezen a területen.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-07 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!