Oktatás

„Éljenek az erdészek, éljenek a vadászok!”

2014-08-13 20:55

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE erdeiiskola_140813_7.jpg

Háromnapos erdész-vadász tábort szervezett több mint 60 gyermek számára az Északerdő Zrt. és az Országos Magyar Vadászkamara megyei területi szervezete. A táborlakó gyermekeket szerda délután Ugron Ákos is meglátogatta a Csanyiki Erdészeti Erdei Iskolában. A helyettes államtitkár kiemelte, minél erősebbé kell tenni a gyermekekben a természet, az erdők iránti szeretetet – ebben pedig nagyon sokat segíthet egy-egy ilyen gyermektábor.

„Éljenek az erdészek, éljenek a vadászok!” – ezzel a felkiáltással emelte magasba sapkáját az a több mint 60 gyermek a közös fotó elkészítésénél, akik az Északerdő és az országos vadászkamara megyei területi szervezetének közös szervezésű erdész-vadász gyermektáborában részt vettek. Szerdán, mikor Ugron Ákos meglátogatta őket, már az utolsó napjukat töltötték a táborban – a zárónapon már a Csanyiki Erdészeti Erdei Iskolában, előtte ugyanis a szintén az Északerdő tulajdonában lévő Varbó-fónagysági erdészeti iskolában táboroztak.

A zárónapon is felhőtlenül szórakozott minden táborlakó, amiről a szervezők sokszínű és rendkívül gazdag programkínálattal gondoskodtak. Társasjátékok, előadások és természetesen sok-sok erdei túra mellett íjászkodhattak, lovagolhattak is a gyerekek. Természetjárásaik során nyomokból olvastak, barlangokat fedeztek fel, ismerkedtek az erdő gombáival. Majd a táborban már vadászkutyák – hannoveri és bajor vérebek – fogadták őket, akiket megtanultak vezetni is. Az ebek odaadóan fogadták a sok simogató kezet, s készséggel vettek részt a különböző játékokban. Néhány fiatal annyira beleszeretett a gyönyörű barnaszőrű kutyákba, hogy magának is ilyeneket szeretett volna otthonra.

erdeiiskola_140813_4.jpg

Az erdei iskolák célja többek között éppen az, hogy „közelebb hozzák” a természetet a fiatalokhoz – azonban mint Ugron Ákos is rámutatott, a mostani gyermektábor újdonságot is magában foglalt, hiszen a vadászatot is igyekezett minél jobban megismertetni a kicsikkel. Nagyszerűnek és nagyon jó kezdeményezésnek nevezte hát a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára a tábort. Hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a gyermekek már fiatal korukban megismerkedjenek a természettel, az erdőkkel. Fontos ugyanakkor letisztázni bennük azt is – tette hozzá –, hogy a vadászat nem pusztán a „lövöldözésről” szól, hanem a természet megismeréséről és szeretetéről is.

– Úgy látom, nagyon élvezik a tábort a gyerekek. Nagyon szívesen tettem eleget a szervezők meghívásának, és örömmel látogattam el a programra. Úgy gondolom, nagyon fontosak az ilyen környezeti nevelési, erdőismereti táborok. s a jövő építésének alapjai lehetnek. Talán kicsit kezdünk ugyanis eltávolodni a természettől, azonban ha minél fiatalabb korban sikerül erős kötődést kialakítani a természet iránt, akkor megfordítható ez a folyamat – mondta a helyettes államtitkár.

erdeiiskola_140813_5.jpg

Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke szintén nagyon pozitívnak nevezte a kezdeményezést. Hozzátette, az erdei iskola programokat az erdőgazdaságok már nagyon régóta csinálják. Nemrég értesült csak arról, hogy a megyében az erdei iskola programok mellett évekre visszanyúló hagyományai vannak abban, hogy nemcsak a természet szokásos oldalaival ismertetik meg a gyerekeket, hanem megpróbálják az állatokkal, a vadászattal, vad és természet kapcsolatával is megismertetni.

– Ahogy itt látjuk, rendkívül népszerű az erdei iskola programoknak ez a vadászatot érintő része is.

erdeiiskola_140813_8.jpg

Zay Adorján, a szervező Északerdő Zrt. vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta, négy erdei iskolát üzemeltetnek, ebből három bentlakásos, a Csanyiki viszont napközis erdei iskolaként működik. A mostani programon keresztül igyekeztek megmutatni az erdész és a vadász szakma lényegét, megismertetni őket a természettel, közel vinni őket hozzá, s talán a gyermekeken keresztül a szülőket is meg tudják majd szólítani.

– Az erdész és a vadász szakmának ugyanis talán van egy negatív társadalmi megítélése, sokan a fakivágásban és a vad lelövésében látják a lényegét. Látni kell azonban, hogy ez csak kis része a tevékenységünknek. Sokkal több munka van magának az erdőnek a nevelésével, a vadállomány gondozásával – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Kujan I.
Fotó: Északerdő Zrt.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!