Külföld

Vatikáni felhívás a muzulmán vallási vezetőkhöz az iraki dzsihadisták elítélésére

2014-08-12 19:20

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A muzulmán vallási és politikai vezetők fellépését sürgette a vatikáni Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa az iraki Iszlám Állam fegyveresei által a vallási és etnikai kisebbségekkel szemben elkövetett bűncselekmények elítélése és leállítása érdekében.

A Vatikán honlapján franciául közölt keddi felhívás mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy az egész világ döbbenettel fogadta az iraki „kalifátus” újjászületését. A muzulmán vallási és politikai intézmények többségének ezzel szembeni tiltakozása azonban nem akadályozta meg, hogy az Iszlám Állam dzsihadistái „kimondhatatlan bűncselekményeket” kövessenek el.

A Jean-Louis Tauran bíboros által vezetett Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa részletesen felsorolta, milyen bűncselekményekről van szó, többek között megemlítve a vallási okokból elkövetett gyilkosságot, a keresztre feszítést, lefejezést, valamint a holttestek felakasztását, a más vallásra kényszerrel történő térítést, a keresztény, muzulmán és más vallású kultikus épületek elfoglalását és megsemmisítését, a nők elrablását.

„Senki sem igazolhat hasonló barbárságot és még inkább nem teheti ezt egy vallás. Az emberiség és a Teremtő Isten súlyos megsértéséről van szó ...” – fogalmazott a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa.

A dokumentum arra emlékeztetett, hogy Irakban keresztények és muzulmánok évszázadokon át – „jóban, rosszban” – egymás mellett éltek és „büszkék az általuk épített együttélés kultúrájára és civilizációjára”.

A vatikáni állásfoglalás szerint „a keresztények, jazidik és az Irakban létszámukat tekintve kisebbségben levő többi vallási és etnikai közösség drámai helyzetével szemben egyértelmű és bátor állásfoglalásra van szükség a vallási vezetők, főleg a muzulmánok, a vallásközi párbeszédben elkötelezett személyek és minden jó szándékú ember részéről. Mindannyiuknak egyhangúan el kell ítélni, kétértelműség nélkül, ezeket a bűncselekményeket, s hogy mindezt a vallásra való hivatkozással igazolják”.

A vatikáni tanács szorgalmazta, hogy a muzulmán vallási vezetők gyakoroljanak befolyást a kormányzatokra a bűncselekmények leállítására, az elkövetők megbüntetésére, a jogállam helyreállítására, Irakban az elüldözöttek hazatérésének biztosításával. A dokumentum megjegyezte, ugyanezek a vallási vezetők nem felejthetik el hangsúlyozni, hogy „a terrorizmus támogatása, finanszírozása és fegyverzése erkölcsileg elítélendő”.

A Vatikán kedden azt is közölte, hogy a korábbi hírekkel ellentétben Fernando Filoni bíboros, Ferenc pápa személyes iraki küldötte biztonsági okokból mégsem indult el még Irakba. Indulását a következő órákban tervezik és az első állomása nem Bagdad, hanem a jordániai főváros, Ammán lesz.

A Caritas ezzel egy időben bejelentette, hogy Irakban három központját bezárta. A katolikus humanitárius-jótékonysági szervezet jelenleg csak az iraki kurd területen levő Erbíl és Duhok városában működik még.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-07-14 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!