Külföld

Izrael vitatja a halott civilek számát

2014-08-12 13:21

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Izrael gázai övezeti offenzívájának halottai között kiemelkedően sok a fiatal férfi, ami megkérdőjelezi a civil áldozatok eddig közölt számarányát – olvasható a BBC holnapján.

Több nemzetközi médium is felfigyelt arra, hogy az Erős Szikla hadművelet idején erőszakos halált halt emberek között különösen sok a fiatal férfi. A The New York Times 1431 halálesetet vizsgált meg, amelyek 34 százaléka 20 és 29 év közötti férfi volt, miközben ők a lakosságnak csak kilenc százalékát adják.

A BBC óvatosságra intett az adatokat illetően. 1948 halálesetet vett górcső alá, amelyek közül az ENSZ emberi jogi tanácsának palesztin forrásokon alapuló adatai szerint 1402-en civilek voltak és csak 226 fegyveres. Ugyanakkor a civil halottak között a lakosságon belüli arányuknak háromszorosa a férfi, amire nincs világos magyarázat.

Az izraeli hadsereg legkevesebb 253 Hamász-harcos, 147 Iszlám Dzsihádhoz tartozó fegyveres és 65 más ismert szervezethez tartozó fegyveres halálát jelentette, s szerintük 603 olyan fegyveres is meghalt, akinek hovatartozását nem ismerik, de hangsúlyozzák, hogy ezek még nem végleges adatok.

Ejtán Buhman szóvivő szerint az ENSZ által közölt számok alapvetően a Hamász felügyelete alatt működő gázai egészségügyi minisztériumtól származnak, s az eltérést az okozza, hogy az iszlamista szervezetek katonáikat leggyakrabban civil ruhában viszik a kórházakba, hogy így leplezzék azok fegyveres részvételét a harcokban, továbbá a Hamász arra utasítja a helyieket, hogy titkolják az elesettek valamely szervezethez tartozását.

Az izraeli 10-es tv beszámolója szerint a szárazföldi harcok idején az elesett hamászosokat titokban temették el, hogy titkolják veszteségeiket, szemben a tüntetésszámba menő szokásos tömeges végső búcsúkkal.

Kenneth Roth, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet ügyvezető igazgatója Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy „a fiatal férfiak felülreprezentáltak a gázai halottak között: nem világos, hogy a Hamász nem ismeri el minden harcosa halálát, vagy Izrael épp a fiatal férfiakat veszi célba”. Számos gúnyos választ kapott, amelyek elfogultsággal vádolták, amiért a fiatal férfiak célba vételével vádolta Izraelt, különösen miután a szervezet előzőleg a civilek válogatás nélküli bombázásával vádolta a hadsereget.

A harcokban elesett fegyveresek aránya azért fontos, mert a nemzetközi humanitárius törvényeknek a palesztin területeken történt esetleges megsértéseit vizsgáló ENSZ-bizottság számára jelentős érvként szolgálhat Izraellel szemben a civil áldozatok magas száma. Hétfőn Jeruzsálemben a külügyminisztérium közleményben utasította el a bizottság összetételét tagjainak megnevezése után. Jigal Palmor külügyi szóvivő keddi szavai szerint „e bizottság (majdani) jelentésének Izrael-ellenes következtetései már előre meg vannak írva, csak az aláírások hiányoznak róla”.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-07-14 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!