Külföld

Továbbra is tabu a szexuális zaklatás a kínai iskolákban

2014-08-12 11:23

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A szexuális zaklatásoknak csupán elenyésző részét jelentik be az iskolák és a helyi hatóságok Kínában, miközben nyilvánossággal a helyzeten érdemben is lehetne javítani – állítja új jelentésében a Nők Jogaiért nevű nem kormányzati szervezet.

A csoport szerint az iskolák próbálják saját falaikon belül tartani az ügyeket, ugyanakkor a hatóságok is „szemérmesek”, amikor a szexuális zaklatásokat a nyilvánosság elé tárják. A szervezet tavaly január és ez év májusa között másfél tucatnyi közbiztonsági és oktatási hivatal által nyilvánosságra hozott adatot vizsgált, s megállapította: azok jelentős mértékben „aluljelentették” a nemi zaklatás eseteinek számát.

A begyűjtött hivatalos jelentések szerint 15 ilyen eset történt, míg az újságokban megjelent jelentések összesítésével a csoport 72 esetet számolt össze. A médiába csak a nagyobb, társadalmi visszhangot kiváltó ügyek kerültek be, a valós szám így ennek akár a többszöröse is lehet – fogalmaz a szervezet.

Az információközlésre vonatkozó kérést eredetileg több mint kétszáz oktatási és közbiztonsági hivatalnak küldték meg, ezekből kétszáz teljes mértékben elutasította az információközlést, mondván, az az érintettek személyiségi jogait sértené, s esetleges további pszichológiai károkat okozna bennük. A problémát éppen ez is okozza: a téma továbbra is tabunak számít az országban, pedig a nyilvánosság újabb és újabb esetek feltárást hozhatná, s a helyzet kezelésén segíthetne – fogalmazott a China Daily című napilapnak Liang Hsziao-ven, a jelentés egyik készítője.

A kiskorúakat, iskolásokat ért szexuális zaklatásokról mind többet lehet hallani a kínai sajtóban. A kuangcsoui közvélemény-kutató intézet egy tavalyi országos felmérése arra mutatott rá, hogy az elmúlt három évben minden tizedik nő zaklatás áldozatává vált az országban, leginkább pedig éppen a tanulókorú, 16 és 25 éves korosztály van kitéve ezeknek az eseteknek.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia egy korábbi jelentése szerint a dolgozó nők 40 százalékát éri valamilyen atrocitás, a Kommunista Ifjúsági Szövetség hivatalos lapjának, a Csungcsing Paónak egy tavaly őszi felmérése szerint a lakosság 80 százaléka szerint a metrón is zaklatják a nőket. Problémát a társadalmi szemérmességen kívül a megfelelő jogi keretek hiánya is okoz: ugyan Kínában 2005-ben született törvény a nemi zaklatások ügyének jogi útra tereléséhez, s az 2007-ben hatályba is lépett, ám a vádak bizonyítása a mai napig az áldozatokra hárul.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-07-14 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!