Programajánló

Utazás a középkorba – lovagi játékok Diósgyőr várában

2014-08-12 10:52

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kozepkori_forgatag_130817_ja_57.jpg

Messze földről várja a látogatókat augusztus 16-án és 17-én az ország egyik legrangosabb történelmi játékának helyszínt adó egykori királyi székhely, Diósgyőr. A virágzó középkort, a XIV. századot megelevenítő időutazás kihagyhatatlan programajánlat az egész családnak, hiszen Nagy Lajos király udvarában minden korosztály talál magának izgalmas elfoglaltságot, látnivalót.

A XV. Középkori Forgatag alkalmával felépülő középkori városkában piaci kofák, kikapós szépasszonyok, mindenféle rendű és rangú korabeli figurák élik mindennapjaikat. Vigyázzunk, hiszen könnyen egy-egy perpatvar közepén találhatjuk magunkat, mindennapos a botozás vagy a kalodába zárás! A fogadókban, borozókban ínycsiklandozó falatok, hűs ser- és boritalok csábítanak kóstolásra.

Rengeteg a különleges gyermekprogram: a Tradíció Céh mestereinek segítségével az aprónépek sajátkezűleg készíthetnek fakupát, sámlit, szerencsepatkót, gyertyát. A páncélkovács munkája mellett elleshetjük a rokkával fonás, vagy a páncéling-készítés műhelytitkait. A Borókás népi játszókert fa körhintája mellett kipróbálhatják a hordólovaglást és a többi középkori ügyességi játékot. Pónilovaglás, kiskutya- és kecskesimogató, vásári komédiások produkciói teszik felejthetetlenné a napot.

kozepkori_forgatag_120811_ja_51.jpg
Mindkét napon délelőtt 11 órától és délután 4 órától a várárokban zajlanak a harci játékok. Kassai Lajos világrekorder lovasíjász a sztyeppék harcmodorát mutatja be lélegzetállító precizitással, elképesztő koncentrációval előadott „Sárkánytánc” című műsorában. A Csallóközi Lovasíjászok csapata az 1050-es Hainburg melleti csatát eleveníti fel, majd ezt követően megérkezünk a XIV. századba, ahol Nagy Lajos király rangos lovagi tornáján hazai és külföldi vitézek mérik össze erejüket. A diósgyőri Kóbor Lovagok, a Csehországból érkező Memento Mori nehézpáncélosok, a Felvidékről érkező Fekete Sólymok íjászcsapata, valamint a Visegrádi Szent György Lovagrend vitézei mutatják be a középkori harcművészet legjavát az uralkodónak. A győztes jutalma, hogy a közönség soraiból kiválaszthatja a torna szépét. A lovagi tornát látványos csatajelenet követi, majd a nehéztüzérség felvonultatásával az „ágyús lovagok” fülsiketítő fellépése vet véget a lovagkori időutazásnak.

kozepkori_forgatag_130817_ja_37.jpg
Szombaton este 8 órától udvari mulatság, fáklyafényes lovagi bemutató, a Vár Kommandó Interaktív Színpad pajzán komédiája, a Řemdih (CZ) középkori zenekar koncertje, tűzzsonglőrök fellépése, végül a szereplők éjszakába nyúló középkori táncháza nyújt maradandó élményt a látogatóknak.

A XV. Középkori Forgatag részletes programtervét IDE kattintva tekinthetik meg, további információkat pedig a diósgyőri vár honlapján (www.diosgyorivar.hu) olvashatnak.

minap.hu
Fotó: minap-archívAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-25 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!