Környezet

NAK: a meleg, csapadékos időjárás eltérően érintette a növényi kultúrákat

2014-08-11 19:01

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A meleg és csapadékos nyári időjárás eltérően érintette a növényi kultúrákat, az őszi búzára kedvezőtlen, míg a kukoricára és a napraforgóra kedvező hatással volt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az MTI érdeklődésére.

Nem kedvezett az utóbbi napok folyamatos esőzése az őszi búzának, a betakarított mennyiség mintegy kétharmada takarmány minőségű - ismertette a kamara, hozzátéve: az aratás előrehaladtával folyamatosan gyengült a termés minősége.
    
A csapadékos idő ugyanakkor kedvez a kukoricának, a júniusban és júliusban lehullott gyakori, nagy mennyiségű eső a virágzáshoz kedvező feltételeket teremtett. Így a kötés jó, a szemek fejlődésének feltételei kedvezőek. 
    
A napraforgó kelése a megyénkénti szeszélyes csapadékeloszlás miatt egyenetlen volt, de a helyenkénti júniusi szárazság nem akadályozta jelentősen a növények fejlődését. A virágzás és a szemtelítődés időszakában lehullott csapadék növelte a kaszatok számát, ezért a közepesnél jobb termés várható. 
    
A NAK felhívta a figyelmet arra, hogy noha országszerte jó a napraforgó állapota, a növények egészségesek, de a sok csapadék kedvez a gombabetegségek kialakulásának, emiatt a szár- és tányérbetegségek megjelenése várható. Így fokozott figyelmet kell fordítani a növényvédelemre. 
    
A szőlőnél ugyanez a helyzet, emiatt jelentős költségtöbblettel kell számolniuk a gazdálkodóknak - tették hozzá. 
    
A NAK regisztrációja szerint az idei hirtelen kitavaszodás miatt szinte minden gazdálkodó lemaradt a szükséges munkálatokkal,  sokan az időszerű növényvédelmi munkákat sem végezték el. A nagy meleg hatása plusz költségként jelentkezhetett a méhkímélő technológiák alkalmazása, továbbá a fertőzések elkerülésére tett erőfeszítések - jelezték. 
    
Többletköltséget jelenthetett az esetenkénti csapadékhiány miatt szükséges öntözés, valamint a szokásostól eltérő értékesítési folyamat megszervezése is. A nagy meleg hatására ugyanakkor bővülhetett a terméskínálat, illetve egy-egy termelési szezon meghosszabbodhatott - tették hozzá.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-12-01 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!