Kultúra

Egressy bicentenárium és verbunkos – Miskolci Kamarazenei Nyár

2014-08-11 09:28

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kamarakoncert_ortodox_templom_130826_ja_20.jpg

2014. április 21-én ünnepeltük (?) második legfontosabb nemzeti énekünk, a Szózat zeneköltőjének, Egressy Béninek 200. születésnapját. E szép kerek évfordulóra való készülődés időközben viszont önkéntelenül is felvetődik a kérdés: vajon mit komponált még Egressy? 

Így született meg az ötlet, hogy az idei Miskolci Kamarazenei Nyár hangversenyein keresztül egy igazán méltó megemlékezés valósulhasson meg, ahol mindnyájunk számára valódi alakjában tárulhat fel a reformkori Magyarország hangulatát árasztó, teljesen ismeretlen Egressy-életmű. Mert mit is ismerünk tőle a Szózaton kívül? A Klapka-induló mellett még a gyakorló zenész is alig valamit. Pedig Egressy rövid életét szinte mindvégig a nemzet haladásának, szent ügyének szolgálata töltötte ki, ott állva helyt, ahol csak szükség volt rá, de melyik Egressyről is beszélünk? Volt ő színész, operaénekes, dalszerző (Petőfi első jelentős megzenésítőjeként), hazafias férfi- és vegyeskari művek komponistája, népénekek harmonizálója, tanár egy cigánybanda élén, igen sikeres operák szövegkönyvének fordítója, és írója, népszínmű-szerző, újságszerkesztő és hangversenyrendező, mindez életének szűk 37 esztendeje alatt! Az a tény pedig, hogy rövid pályájának a kezdés szempontjából is meghatározó időszakát megyénkben és városunkban töltötte, adta az alkalmat, hogy a már egy évtizedes hagyománnyal rendelkező Miskolci Kamarazenei Nyár idei programjait is az Egressy-évforduló jegyében rendezzük meg, ahol egy unikális jelentőségű sorozat keretében bárki a lehető legteljesebb képet kaphatja Egressy Béni életéről és művészetéről. Ezen törekvések eredményeként kerül majd egy Egressy Béni itt tartózkodását megörökítő emléktábla a papszeri Herman Ottó Múzeum falára, ahol, mint az akkori Református Gimnázium diákja tanult.

Idén Egressy Béni mellett a magyar romantikus zene még két másik meghatározó alakjának évfordulóját ünnepeljük: 250 éve született Lavotta János és Bihari János, akik Csermák Antal mellett az úgynevezett verbunkos triász tagjai volt. Mindhárom zenész megfordult megyénkben, de Lavotta e vidék nemesi kúriái mellett 1797-99 között Miskolcon is élt, és alkotott. Mellettük elhangzanak még a „csárdáskirály” Rózsavölgyi Márk és a városunkban született Reményi Ede kompozíciói is. Az ő művészetük nélkül aligha beszélhetnénk Liszt Rapszódiáiról, Brahms Magyar táncairól vagy Erkel korai operáinak nemzeti karakteréről. Így az említett verbunkos-komponisták műveivel kiegészülő koncertek igen színes keresztmetszetét adják azon kor zenéjének, amellyel kapcsolatban Petőfi, Rózsavölgyi halálára c. versében azt írja: „Egyszer ember csak a magyar, mikor a fülét, szívét megtölti a muzsika”. Mindezekhez szolgál még fontos adalékul a műveket összekötő műismertetések és prózai részek sorozata, melyben a megzenésített versek mellett olyan irodalmi művek részletei is elhangzanak, melyek mélyebb kulturális összefüggésbe hozzák a reformkor társadalmát és zenéjét. Legyünk minél többen részesei a régmúlt varázsának, egy aranykori Magyarország zenés-irodalmi tündérvilágának!

Flach Antal
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-25 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!