Egyház

KDNP: szüntessék be a keresztények elleni támadásokat!

2014-08-10 12:27

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A KDNP a világszerte tapasztalható erőszak leállítására és a keresztények elleni támadások beszüntetésére szólított.

Rétvári Bence, a kisebbik kormánypárt alelnöke vasárnap azt közölte az MTI-vel, hogy az elmúlt hetek erőszakos cselekményei Irakban újra ráirányítják a figyelmet a napjainkban folyó keresztényüldözés brutalitására és nagyságrendjére. „Világszerte több mint 60 országban körülbelül 200 millió ember szenved valamilyen formában üldözést keresztény hite miatt” – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus, hozzátéve: évente több mint 100 ezer keresztény veszíti életét vallási meggyőződése miatt. A világon minden öt, hitéért üldözött emberből négy keresztény – jegyezte meg.

A KDNP alelnöke drámainak értékelte a helyzetet az elmúlt évekre vonatkozóan. Az egyiptomi kopt keresztény közösség jórészt elhagyni kényszerült hazáját; Nigériában szélsőséges iszlamista csoportok – mint a Boko Haram – gyermekek életét is követelő keresztényellenes atrocitásokat hajtanak végre. Pakisztánban az istenkáromlás vádjával illetett keresztényekre zaklatás, egyes esetekben halál vár; a szíriai polgárháború eszkalálódásával pedig újabb tragikus fordulatot vettek az események – sorolta Rétvári Bence.

Kiemelte: az elmúlt hetekben a több mint 1500 éves múltra visszatekintő iraki keresztény közösség a megszűnés határára jutott az ISIS nevű szélsőséges iszlamista csoport térnyerésével. A kereszténydemokrata politikus szerint a történelem legrosszabb időszakaira emlékeztet, hogy Moszulban megjelölik a keresztények házait, s az érintettek a halál vagy a száműzetés között választhatnak.

Rétvári Bence azon meggyőződését is kifejezte, hogy a durva és erőszakos támadásoknak nemcsak a keresztények a kárvallottjai. „A vallásszabadságon esett sérelem a demokrácia sérelme is; a keresztényüldözések rendszerint más jogellenes törekvésekkel párosulnak” – szögezte le, arra szólítva: „ne engedjük, hogy a gyűlölet és a kirekesztés ártatlanok millióinak életét fenyegesse!”.

A KDNP kiáll az üldözöttekért, és felszólítja a szélsőségeseket az erőszak leállítására és a keresztények elleni támadások beszüntetésére – zárta közleményét a politikus.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-06 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!