Gazdaság

Élénkülő forgalomban esett a BUX a héten

2014-08-10 10:10

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Élénkülő forgalom mellett jelentősen esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe az elmúlt héten, a vezető részvények közül egyedül a Mol tudott erősödni.

A BUX egy hét alatt 3,44 százalékkal 608,22 ponttal esett, pénteken záráskor 17 092,37 ponton állt. A heti forgalom 40,7 milliárd forint volt, míg az előző héten 28,4 milliárd forint értékben kereskedtek a részvénypiacon.

A hét első két napján a szokásos alacsony nyári forgalom, csendes kereskedés jellemezte a magyar tőzsdét, és a nemzetközi piacok sem mutattak nagy elmozdulást. A hét közepétől főleg az orosz-ukrán helyzet kiéleződése miatt vált intenzívvé az esés. A kockázatkerülést erősítették emellett a további geopolitikai feszültségek: a gázai harcok folytatódása, valamint az iraki konfliktus, amelybe pénteken az amerikai légierő is beavatkozott.

Oroszország csütörtökön teljes embargót rendelt el a hús, tejtermék, zöldség és gyümölcs behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából, válaszul a nyugati szankciókra. Szakértők szerint az orosz embargó negatívan hathat az unió gazdaságára, az európai piacokon munkahelyek szűnhetnek meg, emiatt a gazdasági növekedés lassulhat.

A héten a Magyar Telekom közzétette a első féléves eredményeit, a telekommunikációs társaság működési eredménye jobb lett az elemzői várakozásoknál, míg bevételei a várt szinten alakultak. Az eredmények alapján a társaság felülvizsgálta az idei évre vonatkozó előrejelzéseit, és immár az EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) legfeljebb 3 százalékos mérséklődésével számol, míg korábban 3-6 százalék közötti csökkenést prognosztizált.

A vezető részvények közül az OTP a múlt héten 289 forintot, 7,07 százalékot veszített értékéből, 3796 forintot ért pénteken záráskor.

A Mol 70 forintos, 0,61 százalékos erősödéssel 11 600 forinton zárta a hetet.

A Magyar Telekom árfolyama 17 forinttal, 4,55 százalékkal 357 forintra esett.

A Richter-papírok értéke 122 forinttal, 3,12 százalékkal 3787 forintra csökkent.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX egy hét alatt 9,85 ponttal, 0,65 százalékkal gyengült, 1499,69 ponton zárt pénteken.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-12-12 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!