Gazdaság

Tankönyvek időben, olcsóbban

2014-08-06 11:47

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE tankonyv_szallitmany_140805ml_05.jpg

Megérkezett Miskolcra az első tankönyvszállítmány szerdán. A Szabó Lőrinc Általános Iskolában ez alkalomból megtartott sajtótájékoztatón Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár kiemelte: augusztus 30-áig minden iskolába eljutnak a tankönyvek. A szülőknek legkésőbb az első iskolai napon, a csomag átvételekor kell igazolniuk, hogy befizették az árát.Minden gyereknek névre szólóan összecsomagolva, tételes könyvlistával ellátva szállítja ki a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) a tankönyvcsomagokat az iskolába. Ahogy a szerdai sajtótájékoztatón elhangzott: még a tanév kezdete előtt, legkésőbb augusztus 30-áig.

Az első könyvszállítmányt Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és Ragályiné Hajdu Zsuzsanna miskolci tankerületi igazgató társaságában fogadták augusztus 6-án, a Szabó Lőrinc Általános Iskolában. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere megjegyezte: szerette volna közelebbről is megnézni a tankönyveket, hiszen neki is iskolás gyermekei vannak, de a szigorú rendben összeállított csomagokat nem lehet megbontani.

tankonyv_szallitmany_140805ml_28.jpg

– Örülök, hogy a régióban, a megyében az első szállítmány Miskolcra érkezett meg, méghozzá most, augusztus elején. Jól mutatja ez azt, hogy az ellátásért felelős szervezetek felkészültek erre az összetett feladatra – és garancia arra, hogy a miskolci pedagógusok és iskolások nyugodtan kezdhetik el a tanévet – tette hozzá.

Arany László Tamás, a Kello ügyvezető igazgatója azzal kezdte: szinte minden tankönyv megérkezett a raktárukba határidőre, július 31-éig. Augusztusban naponta, átlagosan, az ország 300 iskolájába viszik ki az összesen több mint 12 millió tankönyvet a 7 regionális raktárból.

– A tavalyi tapasztalatok alapján átgondoltuk, megújítottuk a terjesztést. Az elmúlt évi problémák leginkább abból származtak, hogy a kiadók nem szállították le időben, megfelelő mennyiségben a könyveket. Most csak néhány kisebb kiadó késik alig néhány ezer könyvvel. Egyrészt élni fogunk velük szemben a szerződés szerinti szankcionálás lehetőségével, másrészt felkészültünk arra, hogy a késve megérkező könyveket is időben eljuttassuk az iskolákba – szögezte le Arany László Tamás.

Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a tankönyvcsomagokkal, a tankönyvellátással kapcsolatos költségekről is beszélt. Kiemelte: a megújuló tankönyvellátás már idén több mint másfél milliárd forint megtakarítást eredményezett, ebből félmilliárd forint a családoknál marad, egymilliárd forinttal pedig a költségvetés kiadásai csökkennek.

tankonyv_szallitmany_140805ml_16.jpg

A tankönyvcsomagok árának csökkenését az tette lehetővé, hogy a két legnagyobb kiadó, ami a piac több mint 60 százalékát lefedi, állami tulajdonba került, illetve hogy a kísérleti, megújuló tankönyvek többsége önköltségi, a többihez viszonyítva harmad áron kerül a diákokhoz.
– Átlagosan 11 ezer forintba kerül egy tankönyvcsomag, az elmúlt évihez képest mintegy 20 százalékos, ugyancsak átlagos csökkenésről beszélhetünk. A kísérleti, megújuló tankönyveket 350-400 forintért biztosítjuk, a legdrágábbak pedig általában a nyelvi könyvek, így egy-egy osztály esetében ezek száma befolyásolja leginkább az árat – mondta az államtitkár.

Azt is hangsúlyozta: a Kello csekkjén az augusztus 15-ei fizetési határidő szerepel, és kérik is a szülőket, hogy aki teheti, fizesse be addig a tankönyv árát. Ez esetben ugyanis egyszerűen működik a rendszer, a Kello igazolja az iskolának a befizetést. De ha valakinek gondot okoz ez a határidő, később is fizethet, ám akkor ezt neki kell igazolni az iskolában, legkésőbb az első tanítási napon, a könyvek átvételekor.

A szakmai oldalról pedig azt emelte ki Czunyiné Bertalan Judit, hogy a „kísérleti tankönyv” kifejezésnek sokan negatív tartalmat társítanak – pedig ez a megújulásról, a jobbításról, az előre lépésről szól.

tankonyv_szallitmany_140805ml_35.jpg

– Több évi szakmai előkészítés után lesz ezekből tartós tankönyv, úgy, hogy beépülnek a pedagógusok visszajelzései is. Ezek a könyvek felépítésük, módszertanuk, képi világuk révén már képesek a mai, információk által bombázott gyermekek számára is motivációt jelenteni – mondta.

Mikitáné Újjobbágy Erzsébettől
, a Szabó Lőrinc Iskola igazgatójától megtudtuk: az ő rendelésük is csökkent az elmúlt évhez képest, hiszen az első évfolyam már a tavalyi tartós könyveket tudja használni. 630 tankönyvcsomag érkezett most meg, amiket a tanévkezdés előtti héten osztályonként összeraknak, és szeptember 1-jén ismerkedhetnek meg velük a gyerekek és a szülők.

Cs. M.
fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-05-24 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!