Gazdaság

Több közmunkás, többféle munka, hosszabb munkaidő

2014-08-04 10:17

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kozmunkabantakarit_120719_be2.jpg

Miskolcon eddig csaknem négyszáz közmunkás dolgozott, ez a szám most mintegy hatszázzal nő. De nemcsak közmunkásból lesz több, hanem foglalkoztatási ágból is. A kormány ugyanis növeli a közfoglalkoztatottak létszámát. Az országban átlagosan száznyolcvanezer közmunkás dolgozott eddig, most kétszázezres átlagot szeretnének. Ezért több mint 40 milliárd forinttal többet fordítanak a közfoglalkoztatásra.

A közmunkások felvétele csütörtökön kezdődött, az érdeklődés főleg pénteken volt nagy a miskolci Városgazda Nonprofit Kft.-nél. A legtöbben már reggel hét óta sorban álltak. Volt, aki már korábban is dolgozott, ám mostantól mást fog csinálni, például zöldterület-gondozási munka helyett köztisztaságit kell majd végeznie. Ennél is nagyobb változás azonban, hogy a most jelentkezett közmunkások 6 óra helyett 8 órában dolgozhatnak. Több lesz a fizetés is és több alprogramban vehetnek részt.

Eddig volt mezőgazdasági, értékteremtő és helyi sajátosságokra épülő alprogram. Ezekben állattenyésztéssel, zöldségtermesztéssel, állatmenhely-fejújítással, és például a történelmi Avas útjainak takarításával foglalkozhattak. Az új alprogramokban lesz belvíz-elvezetés, közutak karbantartása, mezőgazdasági utak rendbetétele és illegális hulladéklerakók felszámolása is.

– Ezekben a foglalkoztatási ágakban mától 656 közmunkás dolgozik, így év végéig Miskolcon mintegy ezer közmunkást találhatunk a közterületeken. Ez a kistérségben 1500 főt jelent – hangsúlyozta Pintér Zoltán, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Főosztály vezetője.

Magyarországon átlagosan száznyolcvanezer közmunkás dolgozott, a kormány kétszázezres átlagot szeretne. Erre több mint 40 milliárd forinttal fordítanak többet, mint ezelőtt.

minap.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-11-30 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!