Egyház

Épül a monostor Sajópálfalán

2014-08-02 09:36

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE monostor01.jpg

A magyar görög katolikus egyház közelmúltjában nem volt még példa arra, ami most a Miskolci Apostoli Exarchátusnál történik. Belső igényként megfogalmazódva, néhány ember elhivatottságának gyümölcseként monostor épül női szerzeteseknek Sajópálfalán.

monostor13.jpg

Néhány, a keleti szerzetesi életformát kereső görög katolikus hívő belső igényéből nőtte ki magát a kezdeményezés, amire még nem volt példa az országban. A IV. század óta létező és növekvő keleti szerzetesség hazai képviselője, a bazilita rend 1989-es újjászerveződése óta Máriapócson működik férfi és női monostor. Ez kap nemsokára kistestvért Sajópálfalán, a templom fölötti domboldalon.

monostor09.jpg

Ahhoz, hogy működni kezdhessen, nemcsak a falakat kell felépíteni. A három közösségalapító, most a hajdani kis férfimonostorban, Dámócon élő nővér külföldön készült fel az egyéni, majd a közösségi szerzetesi életre. De hosszú út vezetett a monostor megfelelő helyének megtalálásáig is, mert a szerzetesség belső szabályai mellett sokféle szempontnak meg kell felelnie. Az biztos, hogy Sajópálfala melletti érv volt az ottani kegyhely – másfél évvel a XVIII. századi, második máriapócsi csoda után, 1717. január 6-ától négy héten át könnyezett és verejtékezett Szűz Mária itteni képe.

monostor15.jpg

A Kenethozókról elnevezett női szerzetesközösség alapításához a Szentszékkel kellett konzultálni, azt követően kezdődött a közösség és az azt befogadó monostor kialakítása. Speciális épületről van szó, hiszen egyszerre kell ellátnia a lakótér és a közösségi tér feladatát, ki kell szolgálnia a részben önfenntartó szerzetesek tevékenységeit a házimunkától az alkotó-kézműves faladatokig, ilyen lehet például a gyertyaöntés – és természetesen egy kápolnát is magában kell foglalnia.

monostor08.jpg

Bár az építést segíti az exarchátus beruházásaihoz és fejlesztéseihez 2013 végén megítélt kormányzati támogatás – ebből számos munkát finanszíroznak, többek között a Búza téri székesegyház rekonstrukcióját –, a monostort elsősorban adományokból és saját forrásokból emelik, ez is meghatározza az építés ütemét. Tavaly áprilisban tették le az alapkövet, elkészült a pinceszint, az alapozás. Mint Tóth Ferenc ökonómustól megtudtuk, ez az év a második ütemé, azaz szerkezetkész épületet kell emelni. A napokban ténylegesen megkezdődött a munka, így várhatóan őszre végeznek. De bőven lesz még munka azután is addig, amíg – ahogy Orosz Atanáz püspök az alapkőletételkor fogalmazott – a monostort imádsággal a szerzetesek életté varázsolják.

Cs. M.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!