Gazdaság

A végén jár az aratás

2014-07-29 20:38

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE aratasuj.jpg

Csaknem teljesen végeztek már Borsodban is a betakarítással. A gabona a biztonságos tárolókba került. A termés elegendő mennyiségű, a munkát azonban a kedvezőtlen időjárás hátráltatta, ami a minőségre is kihatott.

Július közepén ritkának számító meleg hétköznapon aratnak a kombájnok a Miskolc környéki táblákon. Esős időben nem lehet aratni ezért, az idei igen szeszélyes nyáron folyamatosan résen kellett lenniük a gazdáknak, hogy a munkára legalkalmasabb időjárásban indítsák el gépeiket a földekre. Mezőgazdasági szakemberek szerint az eső idén szétdarabolta az aratást, amely a termény minőségét is befolyásolta.

– Búzából általában az aratáskor a 80%-a étkezési szokott lenni 20%-a takarmány. Most ez az arány teljesen fordítva volt 20% volt az étkezési és 80% volt takarmány. Az étkezési búza is inkább az elején jött be, később már csak takarmánybúza volt. Az eső elvitte a búzának a minőségét, a sikértartalma leesett és ez az árakban is meglátszott. Korábban minimális különbség szokott lenni a takarmány és az étkezési között, most pedig jelentős különbség volt – mondta el a Miskolc Televízió híradójának nyilatkozva Szalai László, a Szal-Agro Kft. ügyvezetője.

A mennyiségére nem lehet panasz, a minőség viszont hagy némi kívánnivalót maga után, ezt a Földművelésügyi Igazgatóságon is megerősítették.
– A kalászosokat közel 90 ezer hektáron vetettek a megyében, már több mint 90%-án megtörtént a betakarítás, az őszi búzával kapcsolatban elmondhatjuk, hogy ez jelenleg 96%-on áll. A termésátlag jónak mondható, az országos viszonylathoz képest is jó a termés, a minőség a korábbi aratási időszakhoz képest egy kicsit romlott, az utóbbi időben elég sok volt a csapadék mondja – Barcsák Attila, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője.

2000 hektárról még nem takarították be az őszi búzát. Ezek a területek jelentős csapadékot kaptak, ezért itt várni kell az aratással.

Budai G.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-02-25 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!