Gazdaság

A magyar dinnye ízesebb, zamatosabb!

2014-07-27 13:30

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE dinnye_140722ml_04.jpg

A görögdinnye szezon hazánkban idén június közepén indult be - ekkor még import gyümölccsel. A hazai termést július első felében kezdték el forgalmazni. A magyar dinnye aránya jelenleg majdnem eléri a száz százalékot a piacokon, elenyésző számban találunk a román határ menti településekről forgalomba került importárut – tudtuk meg a B.-A.-Z, megyei Kormányhivatal Növény-, és Talajvédelmi Igazgatóságától.

Kérdésünkre, miszerint valóban hazánkban teremnek-e a „magyar dinnyék”, van-e erre garancia, lehet-e ellenőrizni - a következő választ kaptuk: A hazai termésként árult dinnyék jellemzően valóban Magyarországról származnak. Több kormányzati szerv bevonásával folynak az ellenőrzések az átcsomagolások megelőzésére, felderítésére.

dinnye_140722ml_24.jpg

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kereskedelmi ellenőrzések alkalmával idén eddig minden esetben hitelt érdemlően, számlával, felvásárlási jeggyel tudták igazolni a termékek eredetét akár magyar, akár import volt a görögdinnye. A származást az eladáskor is feltüntetik. Az őstermelők termőterületeinek helyszíni ellenőrzését az FM Igazgatóság munkatársai végzik. Ez idáig visszaéléseket a megyében nem tártak fel az ellenőrzések.

dinnye_140722ml_07.jpg
A magyar termék népszerűségéről is kaptunk információt. Mint megtudtuk, a vásárlók jellemzően azt a terméket veszik meg, ami éppen kapható, és mivel jelenleg a hazai termék van nagyobb számban, ezért ennek az eladása a nagyobb mértékű. A magyar dinnye ízesebb, zamatosabb, a kereskedők elmondása alapján szezonban kifejezetten keresik a vásárlók.
minap.hu
Fotó: Mocsári L.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-01 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!