Külföld

Ciszjordániában meghirdették a „harag napját”

2014-07-25 17:24

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Összetűzésekbe torkolló éjszakai tüntetéseket követően a „harag napja" néven újabb tiltakozásokat hirdettek meg péntekre Ciszjordániában, tiltakozásul Izraelnek a Gázai övezetbeli hadműveletei miatt, a Hamász szóvivője pedig "harmadik intifádával" fenyegetőzött.

Mintegy tízezer palesztin tüntetett csütörtök éjjel Ciszjordánia több városában a gázai övezetbeli „Erős Szikla” hadművelet ellen. A tömeg kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálta a tömegoszlató eszközöket és gumilövedékeket, majd éles lövedéket is bevető izraeli egyenruhásokat. Egy palesztin meghalt, további hatot lőtt sebekkel ápolnak az izraeli lövések nyomán.
A Palesztin Hatóság péntekre a „harag napját” hirdette meg, újabb tüntetésekre szólítva fel a ciszjordániai lakosságot. Izraelben a biztonságiak teljes készültséggel várják pénteken a mecsetekben az imaidők végét - közölte a jeruzsálemi közszolgálati rádió.
A tizennyolcadik napja tartó izraeli hadműveletnek több mint nyolcszáz halottja van palesztin kórházi források szerint.

A gázai mentőszolgálat összesítése szerint csütörtökön mintegy százan haltak meg az izraeli támadásokban, a halálos áldozatok többsége civil volt.
Az izraeli oldalon 34-en haltak meg a július 8-án kirobbant fegyveres konfliktusban. A hadsereg szerint közülük 32-en katonák voltak, ketten civilek, akiknek életét a Gázából kilőtt rakéták oltották ki.
Csütörtök késő este több ezer tüntetőből álló tömeg indult meg Ciszjordániában Rámalláh felől a Fatah több vezetőjével az élén, majd a Jeruzsálemtől északra található Kalandia határátkelőnél a palesztinok kövekkel, petárdákkal és Molotov koktélokkal dobálták az izraeli erőket.

Az izraeli katonák szerint a tömegből tüzet nyitották rájuk Kalasnyikov gépfegyverekkel, erre válaszoltak a lövésekkel - mondta egy rendőr a Jediót Ahronót című újság honlapjának, a Yentnek.
Később a kalandiai összecsapások hírére Hebronban, Túl-Karmben, Betlehemben és Kelet-Jeruzsálemben is menetek indultak a helyi izraeli fegyveres erők ellen, amelyek megpróbálták eloszlatni a tömegeket.
A Kelet-Jeruzsálemben, a Mecsetek terénél kitört összecsapásnál letartóztatták a tüntetések harminckilenc résztvevőjét. A zavargásokban megsérült tizenhárom izraeli rendőr.

A Hamász Katárban élő szóvivője, Husam Badram szerint eljött az újabb Izrael elleni felkelés, a harmadik intifáda ideje. „Ez a lehetőségünk” - üzente a ciszjordániai palesztinoknak.
A Gázai övezetben is tovább folytak a harcok éjszaka, melynek során az izraeli légierő bombát dobott az Iszlám Dzsihád palesztin szélsőséges szervezet szóvivőjének s egyben egyik legmagasabb rangú vezetőjének, Szalah Abu Hasszeninnek rafahi házára. A robbanásban életét vesztette Hasszenin fia is és tizennégyen megsebesültek.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-02-27 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!