Programajánló

Dayka Margit relikviái Miskolcon

2014-07-23 20:27

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE dajkamargitkiall_140723_fkcs_8.jpg

Dayka Margit relikviáiból nyílt kiállítás szerda délután, a Színháztörténeti és Színészmúzeumban. Az emléktárlat a miskolci éveket is őrzi, és igazi kincseket mutat be a színművésznő múltjából.A másik ember boldog, az övé minden dal… címmel nyílt Dayka Margitra emlékező tárlat a színészmúzeumban. A szerdai tárlatmegnyitón Horváth Károly színművész mondott megnyitóbeszédet, amelyben méltatta a legendás színésznő munkásságát. A színészmúzeum Ambrus Asma és Horváth Károly segedelmével gazdagodott a relikviákkal, amelyek között számos értékes anyag van. A színészházaspár a Miskolci Galéria színháztörténeti gyűjteményének adományozta a Dayka Margit-emléket, amelyeket eddig a Dayka Margit Alapítvány gondozott, de az most szűnik meg.

A miskolciak a megnyílt tárlatnak köszönhetően a következő hónapokban megismerhetik azokat a darabokat, amelyek emlékeztetnek a magyarországi pályáját Miskolcon kezdő színésznőre. Személyes „apróságokat” épp úgy megtekinthetnek az érdeklődők, de vannak róla készült műalkotások is a megannyi fotó, jelmezterv között, s a relikviák mellett több filmszerepéhez kötődő tárgy is emlékeztet a legendás alakításokra – a Szerelmi lázban viselt aranycipellő mellett például a Csontváry című magyar film bohócbábuja.

dajkamargitkiall_140723_fkcs_2.jpg

Dayka Margit karrierjét gyermekszínészként kezdte, színésszé erdélyi színpadokon vált. 1927-ben Miskolcra szerződött, a helyi teátrumból pedig elindult sikertörténete.

A kiállítás megtekinthető október 31-ig.

minap.hu
Fotó: F. Kaderják Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-25 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!