Oktatás

Emmi: felsőoktatási intézményt nem érint a zárolás

2014-07-22 18:33

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Felsőoktatási intézményt nem érint a zárolás - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága kedden a kormány honlapján.

Közleményük szerint a minisztériumra vonatkozó 9 milliárd forintos zárolásból 4,2 milliárd forint kapcsolatos a felsőoktatási ágazattal. Ez viszont - mint írták - kizárólag a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alapot érinti, mentesítve az intézményhálózat előirányzatait a közfeladatok zavartalan ellátása érdekében. Az államtitkárság azt írta: év közben a kormány több intézmény esetében biztosított többletforrást azok strukturális átalakításához. Emellett a tavalyi, felsőoktatási intézményeket érintő maradvány kifizetését is kezdeményezte az államtitkárság. A minisztériumon belül pedig már egyeztetnek azon - idén meghirdetendő - projektekről, amelyek az intézmények struktúraátalakításához nyújtanak pénzügyi fedezetet - olvasható a közleményben.
    
A Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alapot tavaly hozta létre a kormány a felsőoktatásban jelentkező finanszírozási nehézségekre. A struktúraátalakítási alap keretein belül támogatást juttattak azon egyetemeknek és főiskoláknak, amelyek vállalták szervezeti struktúrájuk racionalizálását.
    
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt csütörtökön jelentette be: a kormány 110 milliárd forintot zárol a kormányzati kiadásokból azért, hogy biztonsággal teljesíthető legyen a 2,9 százalékos hiány a GDP arányában. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében azt írta: a zárolás az idei évre érvényes, a zárolt összegek további sorsáról a kormány az év végén határoz, a költségvetési mozgástér alakulásának függvényében.
   
Másnapi rádióinterjújában Orbán Viktor kormányfő vész- és óvintézkedésként indokoltnak nevezte a kormányzati kiadásokat érintő 110 milliárd forintos zárolást.
    
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden az MTI-nek azt mondta: a költségvetési kiadások 53 százalékát az egészségügy, a szociális terület, a kultúra és az oktatás területén költi el az állam, a bejelentett zárolásnak viszont mindössze 8 százaléka érinti a minisztériumot; és az nem érinti az emberek hétköznapjait.
   
Az államtitkár hozzátette: miközben a kormány meghozta a zárolással kapcsolatos döntését, a kórházak számára 14 milliárd, a közoktatás számára 20 milliárd forintos pluszforrást is biztosított, ami jóval több, mint a zárolt 9 milliárd forint.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-06 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!