Környezet

Sokan gyűjtenek napkollektorra

2014-07-20 17:45

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Mintegy 400 ezer magyar család szeretne néhány éven belül megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházást megvalósítani az otthonában. A legtöbben a napkollektort, a napelemet, és a hőszivattyút részesítik előnyben.

Sok magyarországi családot foglalkoztat, hogy otthonában megújuló energiával kapcsolatos fejlesztést valósítson meg – állítja az OTP Lakástakarék. A cég felmérése szerint a lakásfelújítást tervező háztartások 36 százaléka végezne otthonában energetikai korszerűsítést – egyebek között megújuló energia felhasználásával kapcsolatos beruházást is –, így ez számít az egyik legnépszerűbb beruházási célnak a körükben.
„Mindez a családok erősödő energiatudatosságát is mutatja, illetve azt, hogy egyre többen ismerik fel, hogy otthonuk korszerűsítésével jelentős összegeket spórolhatnak meg” – véli Köntös Péter.

Az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese példaként említette a 2013-ban végzett mintaprojektjüket, amelynek során 25 különböző jellemzőjű családi házat korszerűsítettek energetikailag. A tapasztalatok azt mutatták, hogy egy, pár hét alatt elvégezhető, energetikai felújítással akár 15-70 százalékkal is csökkenthető a rezsiköltség, így éves szinten 100 és 400 ezer forint közötti összeg is megspórolható. A megújuló energiaforrások terén a magyar háztartások leginkább a napkollektort részesítik előnyben. Az Energiaklub tavaly publikált tanulmánya szerint a népszerűségi listán a második helyen a napelem szerepel, majd a hőszivattyú, a szélgenerátor és a biomassza-kazán következik. A kutatás becslése szerint a két legnépszerűbb megújuló energiaforrás hasznosítására irányuló beruházás iránt mintegy 370-390 ezer háztartás érdeklődhet hazánkban.

hvg.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-02-28 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!