Oktatás

Kompetencia alapú felnőttképzés a TKKI-ben

2014-07-19 15:47

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A napokban tartotta nyitó rendezvényét az „Aktívan a tudásért” projekt, mely hátrányos helyzetű személyek kompetencia alapú oktatását biztosítja. A programról az intézmény vezetőit, az oktatókat és a diákokat is megkérdeztük. A konferenciát a Türr István Képző és Kutató Intézetben, a régi ÉRÁK-ban tartották.

Az „Aktívan a tudásért” elnevezésű kiemelt projekt a Széchenyi terv keretein belül, az Európai szociális alap társfinanszírozásával valósult meg, s lehetőséget biztosít az új, hatékony módszerek felnőttoktatásban való alkalmazására.

kompetencia_projekt_140717ml_11.jpg
Bojtos István, a Miskolci Igazgatóság vezetője elmondta, a program a leghátrányosabb helyzetű diákok oktatásával foglalkozik. A hangsúly a kompetencia alapú oktatáson van, a képzés egy kompetenciaméréssel indul, ez alapján kerülnek be a részvevők a számukra legmegfelelőbb programba. Az oktatás 400 órás.  B.-A.-Z megyében és Heves megyében 3000 felett van a részvevők száma. A képzésben nem csak miskolci lakosok vettek részt, a program érintett több kis települést is, így Kelemért, Zádorfalvát, Mucsonyt, Rakacát, Szendrőt és Szendrőládot, Alsózsolcát és Ongát is. 922 fő oktatása folyik jelenleg is, amely a képzésbe vonandók 84 %-át teszi ki. A  résztvevőket mentorok is segítik. Tanyikné Czirják Réka felnőttképzési referens elmondta, bár a név változott a szervezet profilja nem. Az intézetben közel 20 éve folyik felnőttképzés, mely most kiegészült saját kutatásokkal is, a cél a komplex társadalom fejlesztése. A személyi központú egyéni fejlesztési tervek eszközei, a hosszú távú társadalmi felzárkóztatásnak, és a hátrányos helyzetűek aktív munkaerő piaci szereplővé tételének. Ezáltal csökkenhet a megkülönböztetés és növekedhet a tolerancia. A program azokkal az emberekkel foglalkozik, akik kompetencia szintje olyan alacsony, hogy más programokba már nem férnek bele. Célja, hogy a képzést elvégzők tovább tudjanak lépni, magasabb fokú képzési és foglalkoztatási programokban vehessen részt. A program 2015-ig tart és 3,3 milliárd forint áll rá rendelkezésre, melynek egy részét a Miskolci Igazgatóság kapja.

kompetencia_projekt_140717ml_7.jpg
Arról, hogy a gyakorlatban hogyan is működik a program az oktatókat, és diákokat kérdeztük. Szánta Tiborné, aki oktatóként vesz részt a projektben kiemelet, az alapvető kompetenciák fejlesztése mellett, cél a kommunikáció, és tanulási készségek fejlesztése is. Hangsúlyt fektetnek a csoportszabályok kialakítására is. Az első hét egy ráhangoló motiváló tréning, mely szükséges ahhoz, hogy az oktatás zavartalanul folyhasson. E hét alkotja a program első modulját, melyet másik hat követ. Az olvasás és írás után a számolás, majd a tanulási készség fejlesztése kerül előtérbe. Az utolsóként említett modulban, már nem határolódnak el a feladatok, összevontan oldanak meg számolásos, és kommunikációs feladatokat a diákok. A hét modul elvégzése után a részvevők oklevelet kapnak, mely nem ér fel egy általános iskolai bizonyítvánnyal, de a végzett diákok részt vehetnek az intézmény által indított magasabb szintű képzéseken. A program külön segédanyagokat biztosít a diákok és tanárok számára. Minden modulhoz egy-egy új kiadvány kapcsolódik, mely nagy előnye, nem csupán az, hogy szorosan illeszkedik a program elvárásaihoz, hanem a csoporton belüli különbségekből adódó problémákat is hivatott orvosolni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kiadvány minden feladattípusból hármat sorakoztat fel, melyek különböző nehézségi fokúak, így míg a tanárnő segít egy-két embernek, az ügyesebbek mind a hármat megoldhatják. Szánta Tibornétól azt is megtudtuk, hogy előző már végzett osztályának három diákja jár jelenleg egy Tisztítás technológiai szakmunkás OKJ-s képzésre az intézetben, és a napokban vizsgáznak.

kompetencia_projekt_140717ml_14b.jpg
Kutlan Zoltánné (39) diákként vesz részt a programban. Egy hónapja kezdte, és ha minden jól megy október 6-án végzi el a képzést. Szűrés után került a programba, reményei szerint a képzés után könnyebben szerezhet munkát. Otthoni feladatai mellett is részt tud venni az órákon, és bár az első néhány nap nehéz volt, mára már megszokta, hogy minden nap be kell járnia. Elmondása szerint, nagyon jó az osztályközösség, a tanárok is megértőek és figyelmesek. Más diákoktól azt is megtudtuk, családjuk támogatta őket a tanfolyam elkezdésében, ugyanakkor úgy érzik feleslegesen ülnek itt, hiszen ezeket a dolgokat már tudják, és inkább dolgoznának, azonban származásuk miatt nem alkalmazzák őket.  Báthori K.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-10-03 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!