Programajánló

Az EFOTT mint védjegy

2014-07-15 19:36

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE efott_140715ml_13.jpg

A fesztiválozók még a kapunál álltak, de belül már csak az utolsó simítások voltak hátra – kedd délután hivatalosan is megnyitották 30 év után újra az EFOTT-ot Miskolcon. A buli vasárnap reggelig tart, de addig nyolc színpad, öt nap és 160 fellépő van hátra, nem is beszélve a kiegészítő turisztikai programokról, sportolási lehetőségekről és a száz civil szervezet kínálatáról.

A Telekom sátra adott otthont az EFOTT hivatalos megnyitójának kedden délután. Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere egyetemi emlékeiről beszélt elsőként. Szólt a Miskolci Egyetemi Napokról, s annak múltjáról. Mint kiderült, ő egykor a kohászok csapatát erősítette.– Az volt az egyik feladat éjfél előtt, hogy reggelig minél több szamarat kell összeszedni a városból. Igazi szamarakat. Azóta megváltozott az élet, a fiatalok nem diszkóba, hanem partiba járnak, s a nagyszínpad jelentése is egészen egyedivé vált. Ma már minden fesztivál nemzetközi, csak ennek jegyében lehet ilyen rendezvényt szervezni, a Miskolci Egyetem és a város erre együtt képes – mondta Balog Zoltán, majd elmesélte, egyetemista korú gyerekeitől azt is megtudta, mit jelent fényt inni (szódásszifonba vodkát kell tölteni, a pohár aljára egy deciliter szörpöt teszünk, arra pedig jön a szifonos vodka). A miniszter mégis inkább a magyar pálinkára esküszik.

efott_megnyito_140715ml_30.jpg

Balog Zoltán ezt követően a felsőoktatás vonzóvá tételéről beszélt. Mint mondta, cél, hogy ne a bejutás legyen könnyebb, hanem a kimenetel. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) közösen a magasabb pontszámok pártján állnak, rövidebb képzési idővel, értékesebb diplomával. Utóbbi – fejtette ki – színvonalas képzést, gazdasági felvevő képességet jelent. Beszédéből kiderült, a felsőoktatásba jelentkezők száma tízezerrel nőtt. A 2001 nyarán indult diákhitel-konstrukcióról elmondta, 2013-ig 338 ezer hallgató vette igénybe. Július 1-től ennek kamata 5,75 százalék, ami közel fele a kezdetinek. A diákhitel 2-vel kapcsolatban kiemelte, eleinte nem aratott sikert a kötött felhasználás, de mára népszerűbb, mint a diákhitel 1.

efott_megnyito_140715ml_9.jpg

Miskolc polgármestere, Kriza Ákos szerint egy ilyen találkozás, mint az EFOTT, inkább szól a sörről, mint a fényivásról. Reményét fejezte ki, hogy a fesztiválozóknak lesz idejük elmenni a városba is, mert „Miskolcban nem fognak csalódni”. A polgármester kiemelte, 30 százalékkal nőtt a belföldi turisták száma, amelyhez a fesztiválok is hozzájárulnak – minden évszakban más.

– Sokat küzdöttünk, hogy harminc év után újra Miskolcon legyen az EFOTT, a kormány, a város, az egyetem és a hallgatói önkormányzat együttműködése sikert eredményezett. Ahhoz, hogy gazdaságilag tovább fejlődjünk, a helyi iparnak, a Miskolci Egyetemnek és Miskolc városának együtt kell dolgoznia – mondta, majd kedvező időjárást kívánt a következő napokhoz, s ajánlotta Miskolcot az EFOTT-ot követően is.

efott_140715ml_9.jpg

Körösparti Péter
, a HÖOK elnöke a stábról szólt elsőként: több mint 1500 dolgozói karszalagot osztottak szét, s még több hallgató segíti a fesztiválozók kényelmét. A legutóbbi miskolci EFOTT óta eltelt néhány év, de mint mondta, ez csak javára vált az egyetemen működő buliszervezők profizmusának.– Az EFOTT egy védjegy. Hogy fény vagy sör? Nem foglalok állást, döntsenek a hallgatók. A helyszín gyönyörű, a szervezőkkel jó a kapcsolatunk, de mindehhez a város hatalmas potenciáljára is szükség volt – emelte ki, majd az államtitkár által elmondottakhoz hozzátette: a HÖOK számára is a minőség a cél. Elmondta, soha ilyen közel nem voltak egymáshoz az álláspontok a cél elérése, s a megvalósítás körülménye tekintetében.

Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. képviseletében gratulált a szervezőknek a tökéletes helyszínválasztáshoz, ugyanis a fesztiválszervezők Magyarország második legnépszerűbb turisztikai régiójába érkeztek meg. A Balaton után – fejtette ki – itt a legtöbb a vendégéjszakák száma, 1,8 millió.

efott_megnyito_140715ml_20.jpg

– Az EFOTT több mint egy zenei rendezvény. Turisztikai, sport- és civil fesztivál. Lehetőséget nyújt a bemutatkozásra és a találkozásra – mondta az 1984. július 15-én– ma – született Maszlavér Gábor főszervező.

A megnyitó beszédeket követően exkluzív pólókat kaptak a vendégek, majd „pályabejárásra” indultak sajtósok.

Lassan minden helyszín elkészült, majd fél hétkor elindult a zúzás – a Dorothy kezdett, de a nyitónap nagy durranása kétségtelenül a Tankcsapda 25 éves jubileumi koncertje.A Tankcsapdás srácokkal mi is szót váltottunk a koncert előtt. Természetesen szó esett a sportról, a zenéről, a DVTK-ról is. Ajándékot is kaptak a Miskolci Jegesmedvéktől, majd dedikálni mentek. Az interjú szöveges változatával, még több fotóval és videóval holnap reggel jelentkezünk.

Kiss Judit
fotó: Mocsári LászlóAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-23 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!