Kultúra

Herman Ottótól a digitális képalkotásig

2014-07-11 17:30

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE hom_kiallitas_140711_vcs_08.jpg

Tudós természetábrázolók – Herman Ottótól a digitális képalkotásig címmel nyílt időszaki kiállítás a Herman Ottó Múzeum Pannon-tenger Múzeumában. A tárlat egészen különleges oldaláról mutatja be az embert körülvevő természetet – sokszor Herman Ottó szemén át.

Rajzolt környezet és fotózott fauna – e kettő találkozott egy kiállítás keretében a Pannon-tenger Múzeumban. A pénteken megnyitott tárlat egy egészen új perspektívából mutatja be a biológiát. Olyan nézőpontból, amely kisiskolásnak épp’ oly izgalmas, mint egy szépkorúnak.

Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere a kiállítás megnyitóján mondott köszöntőbeszédében kiemelte, a grafikai megjelenítés sokkal hamarabb jött létre, mint a beszéd művészete.

hom_kiallitas_140711_vcs_03.jpg

Mint mondta, a tárlat érdekessége pont az, hogy Herman Ottó, amikor kezdte megismerni, dokumentálni a világot maga körül, akkor tehetségének, polihisztor-személyiségének köszönhetően gyönyörű alkotásokat hozott létre, saját kezűleg.

– Minden kor a saját technikáját használja. A digitális fényképezőgéppel készíteni számtalan képet könnyű, de az igazi képek művésziek, ahogyan a tusrajzok is, s kiegészítik egymást – tette hozzá.

hom_kiallitas_140711_vcs_02.jpg

Pusztai Tamás, a múzeum igazgatója a Magyar Természettudományi Múzeummal közösen rendezett kiállítás megnyitóján elmondta, ma már a gyerekek elmélyülés helyett csak előveszik okostelefonjukat, s ha látnak valami érdekeset, lefotózzák, így azonban kevesebbet tudnak az adott dologról.

– Azzal, hogy lerajzolnak valamit kezükbe, szívükbe, agyukba, jut el az információ. A kiállításon kutatók által készített alkotások láthatók. Herman Ottó olyan rajzokat készített, amelyek még a digitális technikát is megszégyenítik, mert van bennük értelem – tette hozzá, majd kiemelte a különleges perspektívákat, amelyek egyediek.

hom_kiallitas_140711_vcs_17.jpg

A tárlat fotókat, metszeteket tár az érdeklődő elé. Halak, pókok, s megannyi biológiai csoda, amelyeket olyan oldalról tekinthetnek meg a látogatók, amilyenről még eddig nem.

A kiállítás egy hónapig tekinthető meg a Pannon-tenger Múzeumban.

minap.hu
fotó: Végh Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-22 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!