Egyház

Ferenc pápa bocsánatot kért a papi pedofília áldozataitól

2014-07-07 19:12

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Isten és az egyház arcát megszentségtelenítő súlyos bűnnek nevezte a papok által elkövetett szexuális visszaélést az áldozatoktól és családjaiktól bocsánatot kérő Ferenc pápa hétfőn, amikor a Vatikánban hat áldozattal találkozott.

A pápa kijelentette: a kiskorúakkal visszaélő papoknak nincsen helyük az egyházban.
    
Elődeihez képest sokkal erősebben fogalmazva bocsánatot kért azért, hogy az egyház vezetői hallgattak, amikor az eseteket jelentették az áldozatok. Ezzel a hallgatással megfogalmazása szerint az egyház “további szenvedést okozott“.
    
Ferenc pápa a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatai előtt mutatott be szentmisét. Homíliájában “Isten népe előtt, az egyház nevében” bocsánatot kért az áldozatoktól és családjaiktól a papok által elkövetett “bűnökért és súlyos bűncselekményekért, amelyek gyógyíthatatlan fájdalmat és sebeket okoztak”.
    
Ferenc pápa úgy fogalmazott, régóta terheli lelkiismeretét a gyermekeken elkövetett erőszak, az áldozatok szenvedése, akik gyakran öngyilkosságot követtek el.
    
- Mindent meg kell tennünk, hogy hasonló bűnök soha többé ne forduljanak elő - hangoztatta az egyházfő. Egyháza és püspökei nevében elkötelezte magát az esetek kivizsgálására, valamint nagyobb figyelemre is a papképzésben. Arra kérte a kiskorúak védelmére kinevezett vatikáni bizottságot “megfelelő politikát dolgozzon ki a kiskorúak védelmében”.
    
Federico Lombardi szentszéki szóvivő a korábbi sajtóhíreket pontosítva elmondta, hogy Ferenc pápa hat áldozattal találkozott, három nővel és három férfival. Ketten Németországból, ketten Írországból, ketten nagy Britanniából érkeztek.
    
Lombardi atya úgy fogalmazott, hogy Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén “megható, ugyanakkor nagyon erős, jelentős üzenetű” homíliát mondott. Ferenc pápa minden áldozattal fél órán át el is beszélgetett. A hat személy mindegyikét egy-egy családtag vagy más hozzájuk közel álló személy kísérte.
    
A német, ír és brit áldozatok vasárnap este érkeztek meg a Vatikánba. A Szent Márta-házban - a pápa vatikáni otthonában - szállásolták el őket. Ferenc pápa már vasárnap este üdvözölte őket.
    
A pápának az áldozatokkal való találkozása azt üzeni, hogy “a másik meghallgatása segít megérteni és előkészíti az utat a sebek gyógyulásához, a bizalomhoz való visszataláláshoz” - fogalmazott Lombardi.
    
A szóvivő beszámolója szerint a Ferenc pápával találkozó személyek köszönetüket fejezték ki az egyházfőnek.
    
A l’Avvenire az olasz püspöki kar napilapja hétfői számában a papi pedofíliára vonatkozó adatokat közölte. Ezek szerint 2004-2013 között a Vatikán 848 szexuális visszaéléssel vádolt papot helyezett laikus státuszba, további 2572-t szankcionált, de őket nem fosztotta meg papi hivatásuktól. A L’Avvenire emlékeztetett, hogy a világon 400 ezer pap szolgál.
    
Ez az első alkalom, hogy Ferenc pápa a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozataival találkozik. A találkozót az egyházfő akkor jelentette be, amikor szentföldi útjáról május 26-án Rómába visszatért. Akkor úgy fogalmazott, hogy a gyerekekkel visszaélő papok Istent árulják el.
   
Ferenc pápa a kiskorúak védelmében márciusban állított fel egy vatikáni bizottságot, amelyet Sean Patrick O’Malley bíboros vezet, és tagja Marie Collins ír asszony is, aki gyermekkorában egy pedofil pap áldozata volt.
    
Pedofília áldozataival elsőként XVI. Benedek 2008 áprilisában a washingtoni nunciatúrán találkozott. Később az Ausztráliában, Máltán, az Egyesült Királyságban és Németországban tett látogatása során is volt ilyen találkozó. Az ír egyházat érintő pedofília botrány után XVI. Benedek 2010 márciusában a pedofília áldozatainak és családtagjaiknak szóló levelet írt az ír katolikusoknak.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-07 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!